current views are: 10

24 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:59

Σκηνικό πόλωσης δεκαετίας ’80 ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Ρυθμιστής το Σκοπιανό

Οι διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ έρχονται στο προσκήνιο κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος μιλάει για τα εθνικά θέματα, ο νέος κύκλος διαλόγου με την Εκκλησία ίσως κρύβει άλλη μια σύγκρουση και το Σκοπιανό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι”.

Δημοσίευση 04:59’

Οι διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ έρχονται στο προσκήνιο κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος μιλάει για τα εθνικά θέματα, ο νέος κύκλος διαλόγου με την Εκκλησία ίσως κρύβει άλλη μια σύγκρουση και το Σκοπιανό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι”.

Θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις κακές της στιγμές και να φέρει στο προσκήνιο το πεδίο της οικονομίας και το μπαράζ των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί ήδη στη Βουλή; Το στοίχημα έως τώρα δεν φαίνεται να έχει κερδηθεί και αυτό προβληματίζει πολύ και το επικοινωνιακό επιτελείο.

Η “βαριά σκιά” της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, πέντε μήνες μετά, εξακολουθεί να υπάρχει με την αποκατάσταση των ζημιών να είναι μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Οι διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ έρχονται στο προσκήνιο κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος μιλάει για τα εθνικά θέματα, ο νέος κύκλος διαλόγου με την Εκκλησία ίσως κρύβει άλλη μια σύγκρουση και το Σκοπιανό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι”.

Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των συνεργατών του πρωθυπουργού, πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει συνδεθεί με την ολοκλήρωση ή όχι του βίου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει και πως θα συμπεριφερθεί το Ποτάμι όταν έρθει η κρίσιμη ώρα της κύρωσης στην ελληνική Βουλή. Παρά τις συνεχείς αναφορές για κάλπες τον Οκτώβριο του 2019 οι κινήσεις του Μαξίμου προδίδουν πως ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα τον Μάιο και αυτό προκύπτει ακόμα και από τη “βροχή” των τροπολογιών που κατατέθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναμένουν και τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την πρόταση μομφής. Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει αυτή την πρωτοβουλία στο Μαξίμου αποκλείουν η ΝΔ να βρει τους 151 που απαιτούνται. Αν πάλι δεν χρησιμοποιήσει το βασικό μέσο που του δίνει το Σύνταγμα για να ρίξει την κυβέρνηση από την Ηρώδου Αττικού θα τον κατηγορήσουν πως φοβάται να αναμετρηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με την πλειοψηφία.

Η συσπείρωση είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ με την “βελόνα” να έχει κολλήσει λίγο κάτω από το 50%. Τα στελέχη που δεν ανησυχούν τονίζουν πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει με την επίσημη προκήρυξη της προεκλογικής περιόδου, όταν τα διλήμματα μπουν επιτακτικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμούν πως τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί θα αρχίσουν σιγά – σιγά να αποτυπώνονται στο πορτοφόλι των νοικοκυριών, ενώ υπολείπονται και άλλες δράσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι 120 δόσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και το νέο σχέδιο για την προστασία της α΄ κατοικίας θα είναι οι νέες τροπολογίες που θα ψηφιστούν στη Βουλή στις αρχές του 2019. Ουσιαστικά θα εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο ο δεύτερος κύκλος των θετικών μέτρων της κυβέρνησης. Από το “εκλογικό κάδρο” δεν πρέπει να βγούν και οι διορισμοί εκπαιδευτικών που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και θα φτάσουν τις 15.000 σε βάθος τριετίας.

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως στο δρόμο προς τις εκλογές θα πρέπει να πιεστούν εξαντλητικά όλα τα μικρά κόμματα που γειτνιάζουν ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΚΙΝΑΛ και την Ένωση Κεντρώων μέχρι το ΚΚΕ, αλλά και τους “αποστάστες” της ΛΑΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σε αυτό θα βοηθήσει η πόλωση με τη ΝΔ, που κατά πολλούς μπορεί να θυμίσει τη διαμαχη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 80. Το 1985 και το 1989 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ανδρέας Παπανδρέου συγκέντρωναν πάνω από το 80% του εκλογικού σώματος. Τα ποσοστά του τότε δικομματισμού μοιάζουν πλέον εξωπραγματικά, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά και με την αποχή, η οποία δεν είναι σύμμαχός του.

Οι εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια θα πυκνώσουν, ενώ υποψήφιοι ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, και δήμαρχοι θα δίνουν από τις αρχές του 2019 έναν παράλληλο προεκλογικό αγώνα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζουν πολλά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αφού θεωρούν πως η διασπορά των ψήφων που θα καταγραφεί σε πολλούς δήμους για τη ΝΔ θα την διχάσει, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σταθερά στην πολιτική των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες.

 


σχετικα αρθρα