current views are: 10

5 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση06:03

Σημείο καμπής η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – Από το Go back στο Welcome

Οι «Πρέσπες» στο προσκήνιο

Δημοσίευση 06:03’

Οι «Πρέσπες» στο προσκήνιο

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 10-11 Ιανουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έρχεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Όπως  ανακοίνωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς,  η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο. Την επομένη η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Go back – Welcome

Την τελευταία φορά που είχε έρθει στην Αθήνα η κ. Μέρκελ ήταν στις  11 Απριλίου 2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Μάλιστα η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες με τη φωτογραφία τη κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά με τα συνθήματα στα αγγλικά «No more» (όχι άλλο) και «thank you». Η δεύτερη αφίσα έγγραφε στα ελληνικά «Ποτά ξανά Μνημόνιο».

 

Η γενική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να  συνοψιστεί στη φράση του Αλέξη Τσίπρα «Go back Madame Merkel» (Γυρίστε πίσω κ. Μέρκελ).

Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Πέρα από το ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το μνημονιακό πρόγραμμα, η σχέση Τσίπρα-Μέρκελ άλλαξε παρά πολύ. Από την εχθρότητα περάσαμε σε κάτι που μπορούσε να ονομαστεί σχέση εμπιστοσύνης. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια παράξενη «χημεία» μεταξύ των δύο πολιτικών. Όποια να είναι η εξήγηση, τα γεγονότα είναι εύγλωττα: Η κ. Μέρκελ πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του 2015 να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο κ Τσίπρας εφάρμοσε κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις και προσέφερε μεγάλη βοήθεια στην καγκελάριο στο προσφυγικό. Στο τέλος του προγράμματος, η κ. Μέρκελ έδωσε το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά δε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η καγκελάριος αποτελεί μια από τι πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της. Σε αυτήν την  επίσκεψη της κ. Μέρκελ ο κ. Τσίπρας δεν λέει «Go back» σε μια αντίπαλο, αλλά ένα θερμό «Welcome» σε μια φίλη.

Οι «Πρέσπες» στο προσκήνιο

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί χείρα βοηθείας στις κυβερνήσεις Τρίπρα και Ζάεφ προκειμένου να πετύχουν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που απάντησε η κ. Φιτς σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία των «Πρεσπών» στην επίσκεψη: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την Συμφωνία για τη διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Για τη γερμανική πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια, η αποτροπή της ρώσικης επιρροής, το απαραβίαστο των συνόρων κι επομένως η σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ συνιστούν προτεραιότητες. Κατά συνέπεια,, το Βερολίνο ρίχνει το συμβολικό και υλικό βάρος του για να περάσει η συμφωνία.. Είναι προφανές ότι με αυτήν την επιλογή της η κ. Μέρκελ ενισχύει το προφίλ του κ. Τσίπρα ως ηγέτη αποδεκτού στην Ευρώπη, κάτι που προφανώς δεν ενθουσιάζει όσους αναπτύσσουν το αφήγημα περί «καθεστώτος Μαδούρο».


σχετικα αρθρα