ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή διαφοροποίηση Βούτση για Novartis: «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 6 Ιανουαρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιανουαρίου 2019, 18:20
Ηχηρή διαφοροποίηση Βούτση για Novartis: «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Όχι στη στοχοποίηση δικαστικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού ο Νίκος Βούτσης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη κυβερνητική γραμμή για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της υπόθεσης Novartis. Στον αντίποδα των πρόσφατων επιθέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς, ο πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση για επίδειξη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Όχι στη στοχοποίηση δικαστικών

Μιλώντας στη Βούλα Κεχαγιά για το Έθνος, ο Νίκος Βούτσης έκανε το εξής σχόλιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: «Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις. Η εμπιστοσύνη αυτή δε μπορεί να είναι «α λα καρτ» και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της Δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα.»

«Δείχνει» Πολάκη

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής αποτελεί σαφή διαφοροποίηση από τις επιθέσεις Πολάκη στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης:
• Καλεί να επιδειχτεί εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, την ώρα που ο κ. Πολάκης με αναρτήσεις του στο Facebook την εγκαλεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

• Τονίζει ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι α λα καρτ, καθώς και ότι δεν μπορούν να στοχοποιούνται οι δικαστικοί.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Βούτσης με τη φράση «απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα», ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται μόνο στη Νέα Δημοκρατία.

Η δυσαρέσκεια

Το τελευταίο διάστημα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπώσει κατ’ ιδίαν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για το περιεχόμενο των επιθέσεων στη Δικαιοσύνη όσο και το ύφος τους. Η απόφαση του Νίκου Βούτση να εκφράσει δημόσια αυτήν τη δυσαρέσκεια είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας γιατί:

Πρώτον, ο Νίκος Βούτσης είναι απολύτως ταυτισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα, κρατώντας εμφανείς αποστάσεις από του 53+ και τον Νίκο Φίλη –παρά τη στενή φιλία των δύο πολιτικών. Επομένως, επουδενί ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να θεωρηθεί μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, από μεγάλο αριθμό μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως αυτών που προέρχονται από το ΚΚΕ Εσωτερικού) ο κ. Βούτσης θεωρείται θεματοφύλακας της πολιτικής παράδοσης της ανανεωτικής Αριστεράς. Εκφράζει δηλαδή αυτόν που στην αριστερή ιδιόλεκτο ονομάζεται «κομματική νομιμότητα».