current views are: 5

7 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση05:25

Θέατρο ή ρήξη μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου;

Απορρίπτει κυβέρνηση ανοχής η ΝΔ

Δημοσίευση 05:25’

Απορρίπτει κυβέρνηση ανοχής η ΝΔ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να εγκυμονεί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Κεντρικό πρόσωπο, είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκτός από το χαρακτηρισμό «ολετήρας» που εισέπραξε από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενημερώθηκε και για το ραντεβού που είχε ο βουλευτής του κόμματός του, Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Η ενόχληση ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Παπαχριστόπουλος είναι ένα πρόσωπο, το οποίο αν και ανήκει στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Μια έδρα που στην περίπτωση αυτή καταλαμβάνει ο Τέρενς Κούικ, ο οποίος είναι ήδη ξένο σώμα για το κόμμα του κ. Καμμένου. Ως αντίδραση, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα άνοιξε το κεφάλαιο «αποστασία» και προανήγγειλε εκτάκτως, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, για μεθαύριο Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.

 Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς την Τετάρτη ξεκινά η τελική φάση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια και την επομένη έρχεται στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του στο υπουργείο Άμυνας, να επιλέξουν που θα ήθελαν να μετατεθούν σε περίπτωση αποχώρησής του. Ωστόσο, δεν θεωρείται σίγουρο ότι αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί που προέρχονται από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Για παράδειγμα, η Έλενα Κουντουρά δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να παραιτηθεί από υπουργός, με αποτέλεσμα αν πράξουν το ίδιο κι άλλοι, ο κ. Καμμένος να κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ξεκινούν μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που βρεθεί εκτός Βουλής, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, καθώς τότε δεν θα έχει ασυλία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να αντιδρούν στο ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να τον τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αιχμές που άφησε χθες ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» τόνισε για τις δηλώσεις Καμμένου πως «δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης». Στη σκιά αυτών των δηλώσεων πάντως, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, η Πολιτική Γραμματεία υπό τον κ. Τσίπρα. Στη ΝΔ ωστόσο κρατούν στάση αναμονής καθώς ουκ ολίγες φορές ο κ. Καμμένος έχει απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας τον έχει στηρίξει πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του.

Σε κάθε περίπτωση όμως, από την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση αποχώρησης Καμμένου, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με μια πλειοψηφία ανοχής, καθώς θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Για να υπάρξει κυβέρνηση ανοχής θα πρέπει με κάποιο τρόπο αυτή να καταδειχθεί. Ποιος είναι αυτός; Μόνο αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και συγκεντρώσει έστω τη στήριξη της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών» σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Από την οδό Πειραιώς, υπενθυμίζουν παράλληλα προς τον πρωθυπουργό ότι μια κυβέρνηση ανοχής είναι μια έκτακτη πρόνοια του Συντάγματος, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα. Με άλλα λόγια, τονίζουν από την ΝΔ, ο μόνος λόγος ύπαρξης μιας κυβέρνησης ανοχής, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεσμεύσει την Ελλάδα ούτε σε ήσσονος, ούτε σε μείζονος σημασίας αποφάσεις, είναι για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα διαθέτει και πάλι την δεδηλωμένη.
 
 
 
 
 


σχετικα αρθρα