ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική κριτική στους χειρισμούς για Novartis και Δικαιοσύνη

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2019, 17:20
ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική κριτική στους χειρισμούς για Novartis και Δικαιοσύνη
Facebook Twitter Whatsapp

Τόσο κατά την Πολιτική Γραμματεία όσο και από στελέχη

Η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκφράζεται πλέον ανοιχτά. Τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όσο και σε δηλώσεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφής η κριτική στάση για τους χειρισμούς των προηγούμενων ημερών.

Στην Πολιτική Γραμματεία

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην ηγεσία όσο και στη βάση, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η Novartis αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται ηγετικά πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Το αφήγημα περί «διεφθαρμένου παλαιού καθεστώτος» έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλους.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε κριτική στη κυβερνητική στάση απέναντι στην υπόθεση Novartis και, κυρίως, στις επιθέσεις της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Εκτίμησαν ότι γίνονται τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη που δίνουν λαβή στη Νέα Δημοκρατία για να στηρίζει τον ισχυρισμό της περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
  • Ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον δικαστών.

Στη συζήτηση έγιναν αναφορές στις αναρτήσεις στο Facebook του Παύλου Πολάκη. Εντούτοις, τρεις συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τόνισαν στο Newpost ότι η κριτική ήταν γενική και δεν προσωποποιήθηκε στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Είναι σημαντικό ότι κριτική ασκήθηκε και από στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Σκορίνης που συνήθως αποφεύγουν τις εσωκομματικές διενέξεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι δηλώσεις

Πέρα από την ΠΓ, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν πια δημόσια μια διαφορετική στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη. Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουλέτης δήλωσε στον Βασίλη Πάικο και τον 9.84: «Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη μεριά του, να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να της δείξουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις. Κι αυτό βεβαίως αφορά όλες τις πλευρές, μηδενός εξαιρουμένου». Η φράση «αφορά όλες τις πλευρές, μηδενός εξαιρουμένου», είναι προφανές τι υπονοεί.

Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στην εκπομπή της Ράνιας Τζίμα και του Σπύρου Λάμπρου, κάλεσε τους πάντες «να αφήσουν τους δικαστικούς να κάνουν τη δουλειά τους στη υπόθεση Novartis, χωρίς να δημιουργούμε πιέσεις». Προσέθεσε δε ότι: «Το σκάνδαλο είναι διεθνές και δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε ανώτατη υπηρεσιακή κάλυψη, ή πολιτική. Ωστόσο, δεν αρκούν οι μάρτυρες για να καταδικάσεις έναν πολιτικό, χρειάζονται αποδείξεις και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του χρήματος.»

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη του στη Βούλα Κεχαγιά για το Έθνος είχε πει ότι «η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι «α λα καρτ» και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα.»