current views are: 12

9 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση18:00

Τσίπρας: «Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές εάν αποσυρθεί ο Καμμένος»

Εντός Ιανουαρίου οι «Πρέσπες» στη Βουλή, σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, μηνύματα στον Καμμένο

Δημοσίευση 18:00’

Εντός Ιανουαρίου οι «Πρέσπες» στη Βουλή, σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, μηνύματα στον Καμμένο

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την Έλλη Στάη. Επίσης, διαμήνυσε πως εάν αποσυρθεί ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία και θα αιτηθεί πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Εάν μάλιστα όπως είπε δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, προανήγγειλε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω».

«Μέσα στον Ιανουάριο οι “Πρέσπες”»

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει άμεσα στη Βουλή, εντός του Ιανουαρίου.  «Άμεσα, μόλις ψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων και γίνει η γνωστοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα, θα δώσω στα κόμματα τις αλλαγές στο Σύνταγμα και έπειτα θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για τις λεπτομέρειες. Προφανώς θα έρθει η συμφωνία μέσα στον Ιανουάριου, γιατί θα μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα της αναθεώρησης εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα έρθει αργότερα. Το πόσο μεταγενέστερα θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο».

«Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης εάν αποσυρθεί ο Καμμένος»

Διαμήνυσε επίσης πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, «αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου και είναι δείγμα σταθερότητας». «Αυτός είναι ο στόχος μου», είπε στη  συνέχεια και αναφερόμενος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε:

«Δεν είναι και πολύ μεγάλη η ενδοκυβερνητική κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ διαφωνούν. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση στη βάση των αρχών του. Ο κ. Καμμένος –ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας-  εξ αρχής είχε διαφωνήσει με τη γραμμή του Βουκουρεστίου και είχε πει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη γραμμή του 1992, δηλαδή καμία αναγνώριση του όρου Μακεδονία».

«Ο κ. Καμμένος έχει αυτή τη θέση και στάση από το 1992. Όταν ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, ότι δεν ψηφίσει πρόταση μομφής, αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, τότε δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση. Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω.Εάν κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αν το κάνει, αν αφήσει ανοιχτό και δεν πει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».

Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνησή του κατέχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και για την υπερψήφιση της συμφωνίας. «Θεωρώ πως ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και ότι θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα. Εάν οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθουν οι “Πρέσπες” στη Βουλή».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής εάν πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. «Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης και γι’ αυτό δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος της  ΝΔ δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Τον προκαλώ σήμερα, αν δεν έχει άγχος  και θέλει να προκαλέσει εξελίξεις, ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», είπε.

«Είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό δεν είναι οι υπουργοί. Αν δεν μας στηρίξει ο κ. Καμμένος θα προχωρήσουμε με ψήφο εμπιστοσύνης. Και υπάρχουν διάφορα κυβερνητικά σχήματα που μπορούμε να εξετάσουμε, αν και είναι δευτερεύον ζήτημα», είπε αναφερόμενος στα σενάρια που διακινούνται περί κυβέρνησης μειοψηφίας.

Εάν ωστόσο δεν συγκεντρώσει τους 151, προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, εν ευθέτω χρόνω. «Το σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Είναι αληθές ότι στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας και ότι δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχουμε αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές».

Υποστήριξε επίσης ότι «αν αρνηθούμε τη συμφωνία, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς».

Επίσης επεσήμανε πως στην επόμενη προεδρική εκλογή θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Σημαντικότερη παρακαταθήκη μου η συμφωνία των Πρεσπών»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις «Πρέσπες» ως σημαντικότερη παρακαταθήκη του και τόνισε πως η συμφωνία περιέχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την Ελλάδα. «Αλλά η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στην ΠΓΔΜ, να έχει ανοιχτό μέτωπο που θα μπορούσε να αποτελεί ζωτικό χώρο για την οικονομία μας, κανένα συμφέρον να σπαταλάει διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα, και αναδείχτηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει ένα κρίσιμο θέμα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. (…) Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου και των δημοσκοπήσεων. Το βλέπω από την οπτική του πατριωτικού και εθνικού συμφέροντος. Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση ,τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει και είχε επισημάνει να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2008 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Όταν είδε ότι ακολουθούσαμε την εν λόγω γραμμή, τότε οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη έγιναν πιο ευέλικτες. Κάλεσα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο μου για να τους ενημερώσω. Και δεν θα έβγαινε αποτέλεσμα από μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και είναι μια απόλυτα ειλικρινής απάντηση αυτό. Δεν περίμενα στο τέλος της ημέρας να συμφωνήσει ο κ. Λεβέντης. Περίμενα όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα το εσωκομματικό του ακροατήριο. (…) Όλα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, για να πάρει διαφορετική θέση. Ανέβαζε διαρκώς τον πήχη και όταν είδε πως δεν αφήσαμε καμία λεπτομέρεια, προχώρησε σε μια πρωτοφανή λαθροχειρία, μετατρέποντας τον όρο ιθαγένεια σε εθνότητα».

«Έκανε λάθος ο Πολάκης»

Στρέφοντας το βλέμμα στην υπόθεση της Novartis, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε πως πρόκειται για υπαρκτό σκάνδαλο και ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών:

«Ο δικός μου θεσμικός ρόλος δεν είναι να γνωρίζω λεπτομέρειες για εν εξελίξει δικαστικά θέματα όπως η Novartis. Όμως το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε μέσω διερεύνησης εκτός της χώρας, από το FBI. Όταν το σκάνδαλο αυτό έκανε εμφάνιση στη δημόσια σφαίρα λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες, γιατί δεν είχε γίνει έρευνα από τους εισαγγελείς. Τότε είχα μιλήσει για τις πολιτικές ευθύνες. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει».

Κατά τα άλλα χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Παύλου Πολάκη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Δικαιοσύνης μέσω των social media, τονίζοντας όμως πώς υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά:

«Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: Όταν εκφέρει κρίση ένα μέλος της κυβέρνησης τότε του επιτίθενται. Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει. Ο αναπληρωτής υπουργός που έχει άμεση εμπλοκή που έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία, έστειλε επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αλλά είναι λάθος και του το επεσήμανα. Αλλά η μήνυση του κ. Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς, δεν ήταν παρέμβαση; Ούτε η στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών; Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση  στη δικαιοσύνη; Τι μας λένε; Ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι σκευωροί. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Εγώ εύχομαι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση να αποδειχθούν αθώοι. Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι είναι ιδεολογικοί μου αντίπαλοι αλλά δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός του κουκουλώματος. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει», είπε ακόμα.

«Φέραμε ξανά την ανάπτυξη»

Το μεγάλο ατού της κυβέρνησης είναι η οικονομία, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του,  μειώθηκε η ανεργία, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και κινείται εκ νέου η οικονομία.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να νομοθετήσουμε την 13η σύνταξη. Το μεγάλο μας δίλημμα θα είναι εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω».

«Ακύρωση μείωσης του αφορολόγητου, εάν…»

«Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ακούγονται ως απειλές και όχι ως υποσχέσεις. Εάν κυβερνήσει θα φέρει το ασφαλιστικό του Πινοτσέτ, δεν θα υπάρχουν συντάξεις εάν κυβερνήσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Μειώνουμε επίσης τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ στις χαμηλές περιουσίες. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν κοντά στα 65 δισ. ευρώ, ενώ τα δικά μας μέτρα ήταν ύψους 6,5 δισ. ευρώ», συνέχισε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε:  «Είναι απόλυτα προφανές πως στα τέλη του 2019, αν συνεχίσουμε να κυβερνάμε, θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου».

Για την επίσκεψη στην Τουρκία

Ανακοίνωσε επίσης ότι προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου και συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον τούρκο πρόεδρο.

«Καθοριστική προσωπικότητα η Μέρκελ»

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα έχει και ευθύνη, αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές.

«Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Μέρκελ ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». «Ήθελε καιρό να έρθει και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: «Δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Χαρακτήρισε «ανοησία» αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. «Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα», είπε.


σχετικα αρθρα