current views are: 10

10 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση10:22

Μαντζουράνης στο «Ακραίως»: Δεν υπάρχει κομματική γραμμή στους ΑΝΕΛ

«Όταν είναι υπό διάλυση ένα κόμμα, ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει».

Δημοσίευση 10:22’

«Όταν είναι υπό διάλυση ένα κόμμα, ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει».

«Οι βουλευτές του δεν διαφωνούν με τον Καμμένο, γιατί δεν υπάρχει θέση του κόμματος» ισχυρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Απαντώντας για τα «περί αποστασίας» που έλεγε  ο κ. Τσίπρας, όταν κάποιος δεν ακολουθούσε την κομματική πειθαρχία, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κομματική γραμμή στους ΑΝΕΛ. «Ποιος παίρνει αποφάσεις σ’ ένα κόμμα; Ο αρχηγός, η ΚΕ ή η ΚΟ; Δεν είναι μαγαζί του αρχηγού, ένα κόμμα που ψηφίστηκε με συγκεκριμένες προτάσεις. Έρχονται και λένε, διαφωνώ με τον Καμμένο, δεν υπάρχει απόφαση του κόμματος, γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όταν είναι υπό διάλυση ένα κόμμα, ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει».

Ο γνωστός νομικός εξήγησε τι γίνεται με την πρόταση μομφής, αλλά και την πρόταση εμπιστοσύνης: «Για να υπάρξει πρόταση μομφής, απαιτούνται 50 βουλευτές, για να πέσει η κυβέρνηση απαιτούνται 151. Στην ψήφο εμπιστοσύνης η πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5, δηλαδή 120.  Για παράδειγμα αν είναι 280 οι παρόντες βουλευτές, χρειάζεται 141. Αν είναι παρόντες 200, χρειάζονται 120 γιατί δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 120».

Παράλληλα, διευκρίνισε το πώς μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι διμερής, υπό την αιγίδα ΟΗΕ, η οποία κυρώνεται με νόμο. Συνταγματικά, απαιτείται απλώς πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι κάτω από 75. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει τους 151, το οποίο είναι πολιτική απόφαση. Άλλο η συνταγματική και άλλο η πολιτική. Επομένως για να κυρωθεί θέλουμε 151 βουλευτές».

Επίσης εξήγησε τι σημαίνει κυβέρνηση ανοχής: «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κυβερνήσεις ανοχής, στην Ελλάδα θα είναι πρωτόγνωρο, αν συμβεί.  Αν φύγουν οι ΑΝΕΛ, είτε μπορεί να μην τεθεί θέμα εμπιστοσύνης ή να μην ζητήσει ο πρωθυπουργός. Αν ζητήσει μένει μια δυνατότητα, οι βουλευτές που ανέχονται την κυβέρνηση, που δεν θέλουν να την καταψηφίσουν, να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία, δεν θα ψηφίσουν».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού  κ. Τσίπρα σημείωσε: «Αντικειμενικά είδα ένα σοβαρό πολιτικό, ο οποίος έδειξε ότι διαθέτει ταλέντα πολύ καλού σκακιστή. Είναι εξαιρετικός. Δεν είπα ότι φτάνει».

Ερωτώμενος για τα «go back κ. Μέρκελ» που έλεγε ο πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε λέγοντας: «Αλλάξανε οι συνθήκες. Ήταν μια περίοδος σκληρής σύγκρουσης, σκληρής λιτότητας. Ακολουθούσαν μια πολιτική επιβολής σκληρής λιτότητας. Η Μέρκελ απέδειξε μετά την προσφυγική κρίση δεν ήταν η ίδια που ήταν το 2010, όχι μόνο ως προς την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα».

«Ο Πολάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει κι εγώ αν τον κρίνω»

«Ο κ.Πολάκης έχει δικαίωμα να κάνει κριτική, να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε ύφος και εγώ έχω δικαίωμα να τον κρίνω. Το σέβομαι το δικαίωμά του, ακόμα κι αν διαφωνώ» τόνισε ο κ. Μαντζουράνης και πρόσθεσε: «Η κριτική που δέχθηκε για την επιστολή του έχει δύο φορείς: τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις ενώσεις των δικαστικών λειτουργών. Είπαν ότι είναι θεσμική εκτροπή η συμπεριφορά του, χωρίς να πάρουν θέση και χωρίς να πουν αν είναι αληθή. Η πιο ανησυχητική είναι η θέση των δικαστών, εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Είπαν οι δικαστές δεν μπορεί να κρίνει κανείς τις αποφάσεις μας. Είναι άλλο ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα και άλλο η παρέμβαση. Παρέμβαση σημαίνει στο δικαιοδοτικό έργο, να τον εκβιάζω να τον απειλώ. Θα μπορούσα να είμαι σκληρότερος από τον κ. Πολάκη, αλλά θα χρησιμοποιούσα άλλο ύφος».


σχετικα αρθρα