ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Καμμένος: «Δεν τελώ υπό παραίτηση, μην προδικάζετε το αποτέλεσμα στα Σκόπια»

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2019, 12:28
Facebook Twitter Whatsapp

Το τελεσίγραφο Τσίπρα και οι δύσκολες εναλλακτικές των ΑΝΕΛ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι θα αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος: Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την πορεία τη χώρας. Από τις εναλλακτικές που έχει ο κ. Καμμένος, καμία δεν είναι εύκολη.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας- Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, ο Πάνος Καμμένος μετέθεσε τις πολιτικές του αποφάσεις για μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων.

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα βέβαια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Εμείς φεύγουμε, εάν θα φύγουμε στις 10 η ώρα σήμερα, ή αν θα φύγουμε τη Δευτέρα που έχουμε την ψηφοφορία για τα εξοπλιστικά, δεν είναι μείζονος σημασίας». 

Βεβαιότητα για τους 151

Μιλώντας στην Έλλη Στάη και το Open, o πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 τόσο στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απέναντι στον Πάνο Καμμένο ο κ. Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του μέχρι τώρα συμμάχου του, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικό υπουργό Άμυνας».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν άφησε υπόνοια για την παραμικρή υποχώρηση. Κατέστησε σαφές ότι θα ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την επικύρωση της συμφωνίας, είτε με τη στήριξη του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση είτε χωρίς αυτήν.

Διπλή πίεση

Ο κ. Τσίπρας άσκησε πίεση στον κ. Καμμένο σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, στο ηθικό επίπεδο, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ενισχύσει έμμεσα τον «προαιώνιο εχθρό» Κυριάκο Μητσοτάκη, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση. Αυτό το επιχείρημα ας το κρατήσουμε γιατί θα χρησιμοποιηθεί πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ.

Δεύτερον, και κυριότερο, στο επίπεδο των συσχετισμών. Η προαναγγελία του κ. Τσίπρα ότι θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνη αν ο κ Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη διατυπωμένη πεποίθησή του ότι έχει διασφαλισμένους τους 151, συνιστούν μια μορφή τελεσιγραφικής διακοίνωσης. Αυτό που υπονόησε ο πρωθυπουργός είναι ότι αν ο υπουργός Άμυνας τραβήξει το σκοινί, θα χάσει κάποιους βουλευτές του (θα δούμε τον τελικό αριθμό) με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον οι ΑΝΕΛ το στάτους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι εναλλακτικές του Καμμένου

Αυτή τη στιγμή ο κ. Καμμένος βρίσκεται μεταξύ σφύρας άκμονος:

· Αν επιλέξει να διατηρήσει τη στήριξή του την κυβέρνηση αποσύροντας μόνο τους υπουργούς, η είσοδος των ΑΝΕΛ στο επόμενο κοινοβούλιο καθίσταται απίθανη. Η στήριξη στην κυβέρνηση την ώρα που ίδιος καταγγέλλει τις «Πρέσπες», αποτελεί προφανής αντίφαση που θα τον αποκόψει τελείως από τα ακροατήρια της «πατριωτικής Δεξιάς». Εκ των πραγμάτων, αυτή η επιλογή θα οδηγήσει τον κ. Καμμένο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική παρουσία.

· Αν πάλι επιλέξει να καταψηφίσει την κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα οι ΑΝΕΛ θα χάσουν το στάτους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας –εκτός αν ο Νίκος Νικολόπουλος δώσει χείρα βοηθείας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Καμμένος θα πρέπει να κηρύξει έναν δύσκολο «πατριωτικό ανένδοτο», δεχόμενος βολές τόσο από την ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, θα πρέπει να δώσει την εκλογική μάχη χωρίς την παραμικρή στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό. Η επιλογή της ρήξης αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό στην ελπίδα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Πριν λίγες ώρες έγινε διαρροή ότι ο κ. Καμμένος προσανατολίζεται σε επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις «Πρέσπες» και σε ψήφο κατά συνείδηση αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να συναινέσει στην ψήφο κατά συνείδηση, φαίνεται ότι ο κ. Καμμένος είτε έχει αποφασίσει τη ρήξη είτε ασκεί πιέσεις στον κ. Τσίπρα. Ίδωμεν…