current views are: 13

15 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση05:00

Ο Δανέλλης, το Ποτάμι, ο Καμμένος και οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες

Ξεκινά «καυτό» διήμερο για το Μαξίμου

 

Δημοσίευση 05:00’

Ξεκινά «καυτό» διήμερο για το Μαξίμου

 

Σκληρά και με χαρακτηριστικά  “θρίλερ”  θα είναι τα “παζάρια” και τα διλήμματα τις επόμενες ώρες στο πολιτικό σκηνικό. Στην Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ποτάμι. Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος έβγαλε κατά πλειοψηφία μια απόφαση που περιπλέκει τα πράγματα στο παρά πέντε: Αν ο Σπύρος Δανέλλης στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή ψηφοφορία τότε θα επανεξεταστεί η στάση του κόμματος σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Η απάντηση από τον Κρητικό βουλευτή ήρθε αργά χθες το βράδυ διαμηνύοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου στη συνέχεια να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στελέχη της πλειοψηφίας υποστηρίζουν πως αύτη η στάση ήταν αναμενόμενη αφού μόλις προχθές ο Σπύρος Δανέλλης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής  είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό και την αλλαγή της ονομασίας στη γειτονική χώρα. Το σίριαλ, πάντως, θα συνεχιστεί και σήμερα αφού το ”μπαλάκι” από το Μαξίμου αναμένεται να το πετάξουν στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη σε σχέση με τη στάση που είχαν κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για το ονοματολογικό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως πρόκειται για δύο διαφορετικές ψηφοφορίες που δεν προεξοφλεί η μια την άλλη και θεωρούν πως τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξασφάλιση του μαγικού αριθμού “151”. Σε διαφορετική περίπτωση, όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, επαναλαμβάνουν αυτά που έχει πει και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η χώρα θα οδηγηθεί συντεταγμένα σε εκλογές μέχρι τον Μάιο.

Ο «πονοκέφαλος» του Καμμένου παραμένει

Είναι γεγονός πως από τη χθεσινή μέρα φάνηκε το νέο πεδίο που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας με την έξοδο του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Μπορεί για πολλά στελέχη η αποχώρηση να έχει πολλά θετικά στοιχεία, ωστόσο στη χθεσινή του συνέντευξη στο STAR ο πρώην υπουργός Άμυνας έκανε σαφές πως δεν θα μείνει και τόσο ήσυχος. Η επίθεση που εξαπέλυσε στον Νίκο Βούτση, η αναφορά του στον Νίκο Φίλη, αλλά και η πρόταση που έκανε για δημοψήφισμα δείχνουν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι έτοιμος να συγκρουστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Από την κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις βολές του πρώην εταίρου τους και αυτό φάνηκε από την τοποθέτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο OPEN που δήλωσε πως “ο Πάνος Κάμμενος έχει πρόβλημα στη συμπεριφορά του. Μειοψηφεί στη δική του ομάδα, ωστόσο απαιτεί και οι υπόλοιποι να τον ακολουθήσουν”. Με δεδομένο πως αυτό που χωρίζει τα δυο κόμματα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, προσπάθεια οι τόνοι να μην ανέβουν θα γίνει, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος.

Η συζήτηση στη Βουλή

Ενδιαφέρον θα έχουν σήμερα οι τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου στη Βουλή στην πρώτη ημέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο πως θα εστιάσει μόνο στο έργο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη σημασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών χτυπώντας “καμπανάκι” σε όσους επιχειρούν να “τρομοκρατήσουν” βουλευτές να μην τη στηρίξουν. Από το Μαξίμου ευελπιστούν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να μην ανεβάσει τους τόνους στο όνομα της καλής τετράχρονης συνεργασίας των δυο κόμματων. Με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει προς των πρώην εταίρο του ότι “κοινός εχθρός” που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι η ΝΔ.

Χθες όλη την ημέρα συνεδρίαζε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική στην οποία θα κινηθεί τις δυο κρίσιμες μέρες μέχρι την ψηφοφορία της Τετάρτης. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση φέρνει τον Νίκο Κοτζιά και πάλι στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές της διαδικασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα κληθεί να υπερασπιστεί την επιλογή του να προχωρήσει και να συντάξει από κοινού με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ανάμεσα στους υπερασπιστές του κυβερνητικού έργου θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, η Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και αρκετοί βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα που θα επιχειρήσουν από το βήμα της Ολομέλειας να αναδείξουν τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και να απευθυνθούν στους πολίτες της Μακεδονίας που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματολογία των ομιλητών θα κινηθεί βασισμένη στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πως η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει για τις κρίσιμες επιλογές που έρχονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο πρωθυπουργός αναμένεται στην τοποθέτηση του στη Βουλή να απαντήσει και σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ANT1 για “κακοστημένο θέατρο” και για “συγχώνευση” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης που απεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να πλήξει το φρόνημα των βουλευτών.

Στο Μαξίμου επιθυμούν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διασικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να απαντήσουν για άλλη μια φορά στη ΝΔ και να αποδείξουν πως η κυβέρνηση απολαμβάνει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας αφού δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 


σχετικα αρθρα