current views are: 1

16 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση20:40

Ψήφος εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές για την κυβέρνηση Τσίπρα – 148 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης και την κυβέρνηση εκτός από τους 145 στήριξαν και έξι επιπλέον από τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους.

Δημοσίευση 20:40’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης και την κυβέρνηση εκτός από τους 145 στήριξαν και έξι επιπλέον από τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους.

Ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα στην ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη μάχη στο κοινοβούλιο, πλην των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι Έλενα Κουντουρά και Β. Κόκκαλης, αμφότεροι ψήφισαν με επιστολική ψήφο, η Κατερίνα Πακακώστα και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστοπουλος και Κ. Ζουραρις.  

Κατά ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κασαπίδης απουσίαζε και αν και δήλωσε ότι θα καταψήφιζε την κυβέρνηση η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε.

Νωρίτερα, η συζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με τους πολιτικούς αρχηγούς να επικεντρώνονται όχι μόνον στη διαδικασία της παροχής εμπιστοσύνης αλλά, κυρίως, στην κρίσιμη ψηφοφορία που ακολουθεί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα

«Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μία κυβέρνηση που έχει αλλάξει ήδη την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός εξερχόμενος της Βουλής.

 

Μητσοτάκης: «Ναι σε ψήφο εμπιστοσύνης ισούται με ναι σε «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όποιος ψηφίσει «ναι» στην πρόταση μομφής, « ανοίγει το δρόμο στην δήθεν  «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε. Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όποιος υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, «νομιμοποιεί τα όσα έγιναν μακριά από τον λαό και τη Βουλή. Μέσα σε καταγγελίες για μυστικά κονδύλια και άλλα δυσώδη, που ακούστηκαν μέχρι και  στο Υπουργικό Συμβούλιο»

«Όποιος ψηφίζει «Ναι» εγκρίνει τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας «πνίγει» τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον απόλυτο κυνισμό».

Γεννηματά: «Κυβέρνηση – κουρελού»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «δεδηλωμένη κουρελού».

«Αν έχετε τη δεδηλωμένη κ. Τσίπρα, αν έχετε πράγματι 151 βουλευτές που σας στηρίζουν ψηφίστε και τη συμφωνία που κάνατε, τη συμφωνία των Πρεσπών. (…) Πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει στη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι αριθμητική, είναι ουσία».

Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε τις Πρέσπες

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού είπε πως το κόμμα δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, επανέλαβε πως θα καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική που λαμβάνει τον ρόλο σημαιοφόρου στα νατοϊκά σχέδια, την κυβέρνηση που την ώρα που μιλά για την ειρήνη, μετατρέπει την Ελλάδα σε αλυσίδα αμερικανικών βάσεων». Για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να αλυσοδέσει τα Βαλκάνια στα δεσμά του ΝΑΤΟ».

Καμμένος: Ο Τσίπρας με άδειασε δύο φορές

Ο απερχόμενος κυβερνητικός εταίρος, σήκωσε τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, πως τον «άδειασε» δύο φορές με τη στάση του:

«Αυτό το προσύμφωνο είναι αντιδημοκρατικό [σ.σ. η συμφωνία των Πρεσπών], αντισυνταγματικό και αντεθνικό(..) Ζητώ προσωπικά από εσένα Αλέξη να κάνεις δημοψήφισμα».

Επίσης ο κ. Καμμένος τόνισε αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιούνιο και το Νοέμβριο: «Στη συμφωνία ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα ψηφίσουμε κυβέρνηση που θα ψηφίσει τον όρο Μακεδονία. Η διαβεβαίωση από τον προηγούμενο Ιούνιο ήταν πως η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Μετά ήρθε η διαβεβαίωση πως η συμφωνία θα έρθει μετά το Μάρτιο. Δύο φορές ήρθε η αλλαγή στάση του κυβερνητικού μας εταίρου. Καταθέτω δύο κείμενα που καταγράφουν την ιστορία όπως την περιέγραψα».

Θεοδωράκης: Θετική ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει και παροχή εμπιστοσύνης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που δέχεται ισχυρές πιέσεις έπειτα από την διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, να αλλάξει στάση απέναντι στις «Πρέσπες», προχώρησε σε μια τοποθέτηση που από πολλούς ερμηνεύεται ως προάγγελος υπερψήφισης της συμφωνίας: «Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βουλευτές που εμφανίζονται σφόδρα αντίθετοι στη συμφωνία, έλεγαν σε δημοσιογράφους πως θα πρέπει να δούμε τη ζημιά που θα γίνει στη χώρα εάν δεν υπερψηφιστεί», ανέφερε προς υπεράσπιση της θέσης του υπέρ της συμφωνίας και επεσήμανε πως ο «ΣΥΡΙΖΑ έκανε σχολή κωλοτούμπας και επηρέασε τους αντιπάλους του».


σχετικα αρθρα