ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόγευμα εν μέσω έντασης οι «Πρέσπες» στην Επιτροπή Εξωτερικών

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2019, 16:09
Το απόγευμα εν μέσω έντασης οι «Πρέσπες» στην Επιτροπή Εξωτερικών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα Δ. Καμμένου - με κλήρωση οι ανεξάρτητοι βουλευτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με Πάνο Καμμένο και Σπύρο Δανέλλη αρχίζει το απόγευμα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί fast track διαδικασία και όπως ανακοίνωσε, στη συζήτηση θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της.

Την ίδια στιγμή ανεξάρτητο, πλέον, βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τοποθετεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με απόφασή του στην επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί, η απόφαση αυτή του προέδρου αλλάζει και πάλι τα δεδομένα στο εσωτερικό της επιτροπής, καθώς διαμορφώνει νέα πλειοψηφία 28 έναντι 27 βουλευτών στη σύνθεση της επιτροπής, επιτρέποντας ουσιαστικά τη Συμφωνία να περάσει απ’ αυτή.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο κ. Βούτσης, επικαλείται το άρθρο 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, βάσει του οποίου: «Ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Σε αυτό το πλαίσιο η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών ζητούν κλήρωση προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Με επιστολή του ο Δημήτρης Καμμένος ζητά από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ και ο Στάθης Παναγούλης με δική του επιστολή συντάσσεται με τον συνάδελφό του.

Το έγγραφο του κ. Δ. Καμμένου

Το έγγραφο του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση

Το έγγραφο του κ. Παναγούλη

Σκληρό ροκ από ΑΝΕΛ: Αντικατάσταση Κατσίκη από Καμμένο στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Στην αντικατάσταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη από τον ίδιο, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προχώρησε ο Πάνος Καμμένος.

Έτσι, ο κ. Καμμένος δείχνει τις… προθέσεις του αναφορικά με τα όσα θα συμβούν το ερχόμενο διάστημα σε επιτροπή και Ολομέλεια.

Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καμμένος έγινε μέλος και της Επιτροπής, Εξοπλισμών της Βουλής.

 

«Πρέσπες»: Η ΝΔ ζητά live μετάδοση της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών - «Όχι» σε fast track διαδικασία

«Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από πηγές της ΝΔ.

«Η ΝΔ θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας», ανέφεραν ειδικότερα πηγές της ΝΔ και σημείωναν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διαδικασία που προσδιορίζει ότι μπορεί να απαιτηθεί μία μόνο ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής και μια ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια, διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί σε κυρώσεις συμβάσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι πρόθεση είναι να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Ολομέλεια, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.