current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση17:55

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εξετάζει η ΝΔ σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρει τις «Πρέσπες»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Πειραιώς

Δημοσίευση 17:55’
αρθρο-newpost

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Πειραιώς

Το κοινοβουλευτικό όπλο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα στα επόμενα 24ωρα συζητάει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο στόχος είναι να βάλει ένα τελευταίο ανάχωμα στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις και τον κάθε βουλευτή χωριστά να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στην Πειραιώς και στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης καθώς η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από λίγες ημέρες. Αξιολογείται όμως και η πολιτική σημασία μιας πρότασης δυσπιστίας καθώς εκτιμάται ότι -περάσει δεν περάσει- θα ενισχύσει την εικόνα του κόμματος στα εκλογικά ακροατήρια που θεωρούν τη Συμφωνία για το σκοπιανό επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και βλέπουν ότι η ΝΔ τουλάχιστον έκανε και συνεχίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την εμποδίσει έστω και αυτήν την ύστατη ώρα.

Ο κ.Μητσοτάκης μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής δήλωσε ότι όλοι οφείλουν να ακούσουν τη φωνή του λαού, «με πρώτο τον κ.Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών». «Μια συμφωνία που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους» τόνισε. «Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν». Η ΝΔ καταγγέλει τη συμφωνία Τσίπρα διότι ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους.

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ με τον οποίο συνομίλησε το newpost.gr διέψευσε το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση, μετά την κίνηση τακτικής που έκανε, τοποθετώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών τον Σπύρο Δανέλλη. Η ΝΔ τον κατήγγειλε για «κοινοβουλευτική εκτροπή» και τελικά αναδιπλώθηκε βάζοντας την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων σε κλήρο.

Η διαδικασία της πρόταση μομφής

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές). Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).


σχετικα αρθρα