ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμβαίνει με τους «Εισαγγελείς Διαφθοράς» και παραιτούνται;

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2019, 12:45
Τι συμβαίνει με τους «Εισαγγελείς Διαφθοράς» και παραιτούνται;
Facebook Twitter Whatsapp

Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του προκατόχου του κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου αλλά και η παραίτηση της εισαγγελέως διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου.

Η παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμοδίου για τα θέματα διαφθοράς, μπορεί να «πέρασε στα “ψιλά”» εν μέσω της πολιτικής θύελλας για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά, ειδικά για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ελληνική δικαιοσύνη, προκάλεσε έκπληξη και σειρά ερωτημάτων.

Διότι η παραίτηση του κ. Ιωάννη Αγγελή ήρθε μόλις τρεις μήνες αφ' ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ δεν είναι ο πρώτος δικαστικός λειτουργός που αρνείται την, όπως φαίνεται, «ηλεκτρική καρέκλα» της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του προκατόχου του κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου αλλά και η παραίτηση της εισαγγελέως διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου.

Τι συμβαίνει με τους «Εισαγγελείς Διαφθοράς» και παραιτούνται; Τι κοινό συνδέει τους τρεις ανώτατους δικαστικούς;

Αν κάποιος διαβάσει με προσοχή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπ. Δικαιοσύνης ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ Νικ. Παναγιωτόπουλος, η απάντηση προφανώς αφορά στο χειρισμό εξαιρετικά σοβαρών υποθέσεων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως «η παραίτηση ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που άλλωστε αποτελεί επιλογή της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς τον προβληματικό χειρισμό, λάθη και πλημμέλειες υποθέσεων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος που ελέγχονται από τους αρμόδιους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία του εν λόγω Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δημοσιεύματα που αφήνουν υπόνοιες ότι η παραίτηση του Αντιεισαγγελέα σχετίζεται με τον τρόπο χειρισμού από μέρος του της υπόθεσης Novartis, και συγκεκριμένα αφορούν στην άρνησή του, μαζί μα άλλους Έλληνες εισαγγελείς, να παραλάβει στοιχεία που δόθηκαν από εισαγγελικό κλιμάκιο των ΗΠΑ για την εν λόγω υπόθεση και αφορούσαν σε πρώην Υπουργό, τον περασμένο Νοέμβριο στη Βιέννη, ενισχύουν τον προαναφερόμενο προβληματισμό και εντείνουν την εύλογη ανησυχία».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για την τρίτη αλλαγή ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού που χειρίστηκε, έμμεσα ή άμεσα, την υπόθεση Novartis, μετά την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ράϊκου και την αντικατάσταση του Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Παπαγεωργίου» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για μία υπόγεια προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη.