ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλωση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2019, 02:52
Πόλωση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Α. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Oλοκληρώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο πήρε χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή προέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες στη συνέχεια απορρίφθηκαν. Πρώτα, το αίτημα κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στη συνέχεια οι ΑΝΕΛ προέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εν τω μεταξύ, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να δηλώνει: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ περί ενστάσεως που κατέθεσαν οι ιδεολογικοί πρόγονοι αυτών που πρόδωσαν την Μακεδονία την πατρίδα στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχθώ κόμμα που έχει σύμβολο τον αγκυλωτό σταυρό».

«Στους νεοναζί και δολοφόνους του Φύσσα δεν επιτρέπουν να υπερασπίζονται το Σύνταγμα! Όλες αυτές οι τερατολογίες μένουν μαύρη σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μιλάνε οι προδότες της Δημοκρατίας και του Έθνους», είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κοντονής.

Απορρίφθηκε το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ

Απορρίφθηκε δι' εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι' εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. 

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Να ενημερώσει την Βουλή αν δέχθηκε πιέσεις από ξένες δυνάμεις να παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας κάλεσε τον πρωθυπουργό ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης και ζήτησε αν δεν έχει συμβεί αυτό να μας πει ποιος το παρέδωσε και από πού αντλεί αυτό το δικαίωμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε επωφελή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «πήραμε το 110% αυτών που ζητούσαμε». Απαντώντας επί της ουσίας ο υπουργός δήλωσε πως δεν μπορούσε να καταθέσει το σύνολο του Συντάγματος της FYROM, καθώς όπως είπε οι αλλαγές σε αυτό, δεν προβλέπεται στην συνταγματική τους τάξη, να γίνουν ενιαίο Συνταγματικό κείμενο αυτόματα.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιφέρει «ρωγμή στον ιμπεριαλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε όλο τον 20ο αιώνα και την πολιτική του ΕΑΜ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», έκανε λόγο για «μορφή αντικομμουνισμού» και για «συκοφαντία». Και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή και στο Μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, η πρακτική σας, γιατί πρώτα έρχεται η πρακτική και μετά τα λόγια, δεν ξεπλένεται με τίποτα».

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία, αφού στους 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση- οι γνωστοί 6 πρόθυμοι συν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- θα προστεθούν και οι 3 βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ακόμα και αν, όπως όλα δείχνουν, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ένας από τους 6 πρόθυμους, αρνηθεί να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής από τον βουλευτή και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- πρώην ΑΝΕΛ- Βασίλη Κόκκαλη, η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Με 153 ή με 154 ψήφους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.