ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ήττα για Μητσοτάκη και Σαμαρά η μη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιανουαρίου 2019, 21:39
Κυβέρνηση: Ήττα για Μητσοτάκη και Σαμαρά η μη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Καμμένο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σημαντική πολιτική νίκη της κυβέρνησης θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καταθέσει τελικά την προαναγγελθείσα πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το Newpost, εκτίμησε ότι η μη κατάθεση της πρότασης μομφής «δεν αποτελεί μόνο σαφή πολιτική ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για τον Αντώνη Σαμαρά και τους συν αυτώ που πίεζαν για την κατάθεσή της . Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί».

Ηγετικό στέλεχος της Κουμουνδούρου είπε στο Newpost ότι «η ΝΔ κατάλαβε το ατελέσφορο της πρότασης μομφής, υπό τον υφιστάμενο κοινοβουλευτικό συσχετισμό. Η πρόταση μομφής θα γινόταν η τρίτη κοινοβουλευτική ήττα για τον Μητσοτάκη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών». Το στέλεχος θεωρεί επίσης πολύ πιθανό «να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία ότι η συντήρηση του θέματος ευνοεί μόνο τη Χρυσή Αυγή».

Προβεβλημένο στέλεχος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε επίσης την εκτίμηση ότι η μη κατάθεση της πρότασης μομφής αποτελεί ήττα για τη ΝΔ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η στο εξής η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα νομοσχέδια για το βασικό μισθό και τις 120 δόσεις.

«Έχει απασφαλίσει ο Καμμένος»

Σε ένα άλλο πεδίο, ξεκίνησε σήμερα η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πάνο Καμμένο. Μετά από αρετές ημέρες που η Κουμουνδούρου δεν απαντούσε στις βολές του πρώην συμμάχου της, ο Πάνος Σκουρλέτης σήκωσε το γάντι. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Ευαγγελία Μπαλτατζή και την ΕΡΑ1, δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος «μέρα με τη μέρα αρχίζει και λέει διάφορα, με δυο λόγια έχει “απασφαλίσει”, θα λέγαμε. Και γεννιέται ένα ερώτημα. Όλα αυτά που λέει τώρα τα ανακάλυψε; Κι αν τα έχει ανακαλύψει τόσο καιρό, γιατί σιωπούσε μέσα στο πλαίσιο αυτής της συγκυβέρνησης; Νομίζω ότι ουσιαστικά απομειώνει το όποιο πολιτικό κύρος του έχει απομείνει με τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Καμμένος.»

Η εκτίμηση που φαίνεται να υιοθετούν τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι ο κ. Καμμένος είναι πλέον εκτός ελέγχου. Αναμένουν μάλιστα περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων του κ. Καμμένου τις επόμενες μέρες, ενώ δεν αποκλείουν «να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα». Εν ολίγοις, το «θα χωρίσουμε σα φίλοι» εξελίσσεται σε «θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου»…

Πάντως η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει πιο κοντά τη διενέργεια των εκλογών τον Μάιο. Με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τίθεται ένα αμφιβόλω σε κάθε ψηφοφορία, πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο.