current views are: 1

24 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση17:03

Κατρούγκαλος προς Σαμαρά: Δεν εγκαταλείψαμε την εθνική γραμμή για τη Μακεδονία

Απάντηση για την πολιτική του ΥΠΕΞ επί ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Απάντηση για την πολιτική του ΥΠΕΞ επί ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απομακρύνθηκε από την εθνική γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον σεβαστό πρόεδρο κ. Σαμαρά ότι όταν ήρθαμε στη κυβέρνηση δεν αλλάξαμε στο ΥΠΕΞ  όσα αναγράφονται για Μακεδονία, γιατί όπως είπε ο κ Κουμουτσάκος η πάγια πολιτική του ΥΠΕΞ ήταν να αποφευχθεί η μονοπώληση ονόματος, εδάφους και Μακεδονίας» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η μονοπώληση σημαίνει ότι υπάρχει και άλλη Μακεδονία. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα η πάγια εξωτερική πολιτική. Όπως είπε και η κ. Μπακογιάννη, τον 19ο αιώνα, ο Χαρ. Τρικούπης μιλούσε για 3 περιοχές της Μακεδονίας. Νότια αμιγώς ελληνική, την βόρεια που κατοικείται από σλαβικά φύλα και την ενδιάμεση» εξήγησε.

«Η εθνική λύση που διαμορφώθηκε από το ‘07 και μετά υπονοεί ότι άλλο κράτος με το όνομα Μακεδονία για να διακριθεί από άλλες περιοχές. Πράγματι υπάρχει εθνική γραμμή από το ‘07 και μετά που αποδέχεται χρήση ονόματος Μακεδονία και αυτή είναι η εθνική γραμμή Καραμανλή, Παπανδρέου αλλά και Σαμαρά (τέτοιες προγραμματικές δηλώσεις εκφώνησε ο τότε ΥΠΕΞ, Αβραμόπουλος). Υπάρχει εθνική θέση και θα επιμείνουμε σε αυτή. Να μάθετε να ακούτε την ιστορική αλήθεια. Πρέπει να γίνεται σαφές ποιος μιλά με επιχειρήματα και ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απάντηση Σαμαρά

Απαντώντας, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραποιεί θέσεις και απόψεις μας».

«Είπε ο κ. υπουργός ότι στην επιτροπή αναφέρθηκα στους 3 διαχρονικούς στόχους της πατρίδας. Πρώτον, να μην μονοπωλήσει κανείς «ΑΛΛΟΣ» το σύνολο της περιοχής τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Δεύτερον, μην δοθεί η εντύπωση ότι άλλος νομιμοποιείται ή είναι νομιμοφανής διεκδικητής του πολιτισμού και εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Και τρίτον, να μην υπάρξει μειονότητα στην Ελλάδα- ότι δηλαδή κάνει η αναγνώριση εθνότητας» διευκρίνισε.


σχετικα αρθρα