current views are: 2

24 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση18:29

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα οι «Πρέσπες» – Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ

«Η συμφωνία ακυρώθηκε ήδη στη συνείδηση του λαού»

Δημοσίευση 18:29’
αρθρο-newpost

«Η συμφωνία ακυρώθηκε ήδη στη συνείδηση του λαού»

Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Επίσης, διαμήνυσε -καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ- ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να το απεμπολήσει.

«Εθνική περιπέτεια διαρκείας»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή». 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε εθνική περιπέτεια διαρκείας καθώς επίσης και ότι «αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών».

Κλιμακώνοντας την κριτική του, υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων καθώς και ότι για να πετύχει το στόχο της «εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών» και υποστήριξε: «Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω (…)Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει, πως χειρίζεται  το Σκοπιανό ως καταλύτη αναδιάταξης του σκηνικού για τα δικά του σχέδια».

«Η ΠΓΔΜ παραβίασε τη Συμφωνία»

Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ΠΓΔΜ παραβίασε ήδη έναν βασικό όρο της Συμφωνίας: «Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο.  (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν  τώρα.  Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε».

Επανερχόμενος στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατέθεσε το επικαιροποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Η μεθόδευσή σας να συζητάμε ουσιαστικά εν κενώ προσβάλλει τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή. Και για μία πρωτοφανή διαδικασία, που οι βουλευτές πρέπει να αποδεχθούν όπως-όπως. Η Ελλάδα ήταν πάντα, ως προς την κοινοβουλευτική παράδοση τουλάχιστον, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Κατορθώσατε να την κάνετε μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.  Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε “μακεδονικό λαό”».

«Πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή»

Κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως επείγεται να τελειώσει με τη Συμφωνία γιατί «έχει χτίσει πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή».

«Και φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν διότι βοά το Πανελλήνιο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και συνέχισε σε πολύ έντονο ύφος: «Για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό. Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα».

Εξαπέλυσε ταυτόχρονα πυρά κατά του Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «υπέγραψε στις Πρέσπες με τη βοήθεια» του προέδρου των ΑΝΕΛ. «Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και επεσήμανε: «Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα».

«Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ»

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως «οι μεγάλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης, μετατρέπουν τη συμφωνία σε υποχώρηση»:

  • «Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.
  • Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών.  Ήταν, δηλαδή, απολύτως τεχνική, όπως έχει εξηγήσει και ο γλωσσολόγος καθηγητής Μπαμπινιώτης που μετείχε σε εκείνη τη Διάσκεψη. (…) Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων –τα δημοσίευσε  η «Καθημερινή»- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία «μακεδονική» γλώσσα. (…)Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ.
  • Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται : «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. (…): Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική»,  ώστε να συνδέεται, υποτίθεται, με το νέο τυπικό όνομα των Σκοπίων. Έτσι, άλλωστε, αποδεικνύεται και η ηθελημένη σύγχυση γύρω από τον όρο nationality που ισχυρίζονται ότι παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο. Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα  του κράτους –να είναι, δηλαδή, «βορειομακεδονική».
  • Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. (…): Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. (…)  Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα.  Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία».
  • Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της (…). Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. (…) Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. (..) Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να προσθέσει και νέα προβλήματα στην περιοχή. (…)  Αλήθεια, πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;  Τι θα αλλάξει στα  βιβλία Ιστορίας των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Και ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς;(…) Όσο για το κυβερνητικό εύρημα πως τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών εμποδίζει το «ισλαμικό τόξο», το ανατινάζουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Πρόθυμα αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός τους περιλαμβάνει και Τούρκους. Τούρκοι εκπαιδεύουν άλλωστε και τον στρατό τους. »  

Υποστήριξε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε την γραμμή προηγούμενων κυβερνήσεων  στο Μακεδονικό, λέγοντας πως έχει αναγνωριστεί η «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονικό» λαό, «μακεδονική» ιθαγένεια και «μακεδονική» γλώσσα.

«Δώσατε στην ΠΓΔΜ ό,τι ζήτησε»

Επεσήμανε επίσης πως «ήταν αδύνατο η κυβέρνηση του 2008 να αποδεχθεί “Μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα»: «Ό,τι δεχτήκατε εσείς τώρα, τα είχε ζήτησε και ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια. Αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα.  Ενώ τα ίδια απαίτησε και ο κ. Ζάεφ σήμερα, και εσείς του ανοίξατε και πόρτες και παράθυρα. Αυτή είναι η διαφορά μας!».

Υποστήριξε πως «χθες η κ. Χριστοδουλοπούλου μας θύμισε ότι ήταν και υπερήφανη όταν υπέγραφε, παρέα με τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Τσακαλώτο, να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» σκέτο το 2008. Την ώρα που εμείς δίναμε τη μεγάλη μάχη στο Βουκουρέστι.  Ενώ και εσείς προσωπικά, κύριε Τσίπρα, ήσασταν έτοιμος να πείτε ναι στην «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε, τότε, να μου πέσει το τηλέφωνο όταν με ενημερώσατε. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή, καθώς όπως επεσήμανε, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη, ενώ «μαζί τους υπερψηφίζετε προέδρους ανεξάρτητων αρχών».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητοστάκης τόνισε πως η Βουλή «ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας . (…)Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο». Όπως επεσήμανε, «το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο, και γι αυτό όλα κρίνονται σήμερα και αύριο».

«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών!», είπε και έφερε τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους: «Η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στον οποίο οι Έλληνες θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπο του καθενός μας. (…)  Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις. (…) Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. (…)Στην ψηφοφορία θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ»


σχετικα αρθρα