current views are: 1

24 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση22:00

Οι «Πρέσπες» στη Βουλή: Μετωπική πολιτική σύγκρουση Τσίπρα και Μητσοτάκη

Σαφής διαφωνία όχι μόνο για τις «Πρέσπες», αλλά συνολικά για τη «βαλκανική πολιτική» της Ελλάδας

Δημοσίευση 22:00’
αρθρο-newpost

Σαφής διαφωνία όχι μόνο για τις «Πρέσπες», αλλά συνολικά για τη «βαλκανική πολιτική» της Ελλάδας

Η αποψινή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, η (αναπόφευκτη) οξύτητα δεν ξεπέρασε τα όρια. Η συζήτηση έμεινε σε πολιτικό πλαίσιο, παρά τις εκατέρωθεν επιθέσεις. Τα επιχειρήματα των δύο πολιτικών αρχηγών σαφώς βοήθησαν όποιον τα άκουσε, να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τη συμφωνία.

Δεύτερον, καταγράφηκε μια σαφής διαφωνία όχι μόνο για τις «Πρέσπες», αλλά συνολικά για τη «βαλκανική πολιτική» της Ελλάδας. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει μια ιστορική εθνική επιτυχία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι συμβαίνει μια ανεπίτρεπτη εθνική υποχώρηση. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που καταγράφεται στο πολιτικό σύστημα μια τόσο βαθιά διαφωνία για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτον, παρά ότι φτάσαμε αισίως στο 2019, τόσο στις τοποθετήσεις των δύο μονομάχων όσο και συνολικά στη συζήτηση, το ιστορικό παρελθόν υπήρξε σημαντικό σημείο αναφοράς. Ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος, η Οθωμανική κυριαρχία, ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Εμφύλιος και η Μίρκα Γκίνοβα, ο Ευάγγελο Αβέρωφ, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Επιτροπή Μπαντεντέρ και το Πακέτο Πινέιρο, η Ενδιάμεση Συμφωνία και το Βουκουρέστι, συζητήθηκαν όχι ως ιστορικά γεγονότα, αλλά ως τρέχοντα πολιτικά επίδικα.

Τέταρτον, Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν διασταύρωσαν μόνο τα ξίφη τους, αλλά έστρεψαν τα πυρά τους και στα μικρά κόμματα, με προφανή στόχο να εντείνουν την ήδη ασφυκτική πίεση που τους ασκούν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για υποκρισία και το ΚΚΕ για ανακολουθία με το ιστορικό παρελθόν του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, κατηγορώντας τον ότι «έδωσε το στυλό με το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία».

Τσίπρας: Τα πέντε επιτεύγματα της συμφωνίας

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιτυγχάνει τους τέσσερις βασικούς στόχους της «εθνικής γραμμής» για το Μακεδονικό, έτσι όπως αυτή είχε χαραχτεί από το 2007 και μετά. Συγκεκριμένα:

  1. Επιτυγχάνεται ο μείζων στόχος της αλλαγής ονόματος των γειτόνων από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
  2. Η νέα ονομασία είναι erga omnes, δηλαδή έναντι όλων των χρήσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
  3. Αναθεωρήθηκαν οι διατάξει του συντάγματος της ΠΓΔΜ τις οποίες η Ελλάδα θεωρούσε αλυτρωτικές.
  4. Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.
  5. Κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Τα 7 σημεία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε την άποψή του περί εθνικής υποχώρησης σε 7 σημεία. Συγκεκριμένα:

  1. Η συμφωνία ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Οι γείτονες θα μονοπωλήσουν τον όρο Μακεδονία.
  2. Η Ελλάδα έκανε την απαράδεκτη υποχώρηση να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.
  3. Έτσι όπως περιγράφεται στη συμφωνία ο όρος «μακεδονικός», συνιστά τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Δηλαδή η Ελλάδα αναγνώρισε μακεδονικό έθνος.
  4. Erga omnes έχουν μόνο οι γείτονες για τον όρο μακεδονικός.
  5. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα.
  6. Στις Πρέσπες οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας.
  7. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα γίνει στις 2:30 το μεσημέρι για να μπορέσουν να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές. Θεωρείται βέβαιο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία.


σχετικα αρθρα