current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση07:47

Στα χαρτιά (του ΝΑΤΟ) «Βόρεια Μακεδονία», στα λόγια (του Ζάεφ)… σκέτο «Μακεδονία»

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να σταματήσει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο νέες αναρτήσεις στο Twitter.

Δημοσίευση 07:47’
αρθρο-newpost

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να σταματήσει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο νέες αναρτήσεις στο Twitter.

Με πολύ γρήγορες διαδικασίες προχωρά η διαδικασία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξακολουθεί ακάθεκτος τις αναφορές στη «Μακεδονία», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «Βόρεια», παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επιμονή του Ζόραν Ζάεφ να αποκαλεί δημόσια τη χώρα του σκέτο «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημοσίευσε την ίδια κιόλας ημέρα στο ΦΕΚ, προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα, καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα των επικριτών της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ότι με την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ και οι συνταγματικές αλλαγές, που έχουν ψηφιστεί στη γειτονική χώρα.

Στη συνέχεια, η Αθήνα την ίδια ή την επόμενη ημέρα και πάντως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου περιμένει από τον Ζάεφ τη ρηματική ανακοίνωση προς όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, με την οποία θα δηλώνει ότι σε εφαρμογή της Συμφωνίας πλέον η χώρα του ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Με γοργό βήμα στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ

«Η ημερομηνία υπογραφής αυτού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Πλέον, είναι γεγονός πως τα Σκόπια θα έχουν μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, καθώς η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για αυτό πρέπει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την άλλη, υπάρχει μία προκαθορισμένη «σαφής πορεία» και για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, «οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν».

Απτόητος ο Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, νέες αναρτήσεις στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να σταματήσει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο νέες αναρτήσεις στο Twitter.

Στην τελευταία (χρονικά) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη «Μακεδονία».

Στην αμέσως προηγούμενη, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας σημειώνει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της «Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται πως οι αναρτήσεις αυτές ήρθαν λίγη ώρα μετά την αποστολή του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες.


σχετικα αρθρα