ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάχαλο στη Βουλή με την πλειοψηφία: Ονομαστικές σε όλα τα νομοσχέδια

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2019, 15:27
Facebook Twitter Whatsapp

Καταγγελία της αντιπολίτευσης για παράβαση του Κανονισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διαδικαστική παράσταση με πρωταγωνιστές τα κόμματα και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο που αγγίζει το όριο της αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής επί του σοβαρού ζητήματος που προέκυψε το βράδυ της Τρίτης αναφορικά με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ.

Η ΝΔ όπως είχε ουσιαστικά προαναγγείλει δεν αποδέχθηκε δια του κ. Δένδια την πρόταση της Βουλής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την αποτύπωση του αποτελέσματος της χθεσινής αναβληθείσας διαδικασίας. Αντίθετα, υποστήριξε -όπως και το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης- πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε απορριφθεί, καθώς ο κ. Βαρεμένος ως μη όφειλε διέκοψε την ψηφοφορία των εισηγητών.

«Παρατηρήθηκε στην ψηφοφορία χθες πλειοψηφία αρνητική! Μόλις είχε εμφανιστεί αρνητικό αποτέλεσμα από τις δηλώσεις εισηγητών, ο προεδρεύων αντί να ανακοινώσει την απόφαση ανακοίνωσε ονομαστική ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Πρόκειται για μια θεμελιώδη παραβίαση κανονισμού! Έχουμε ιδιόρρυθμο καθεστώς, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν διαθέτει η ΚΟ την απόλυτη πλειοψηφία! Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Εφόσον είναι έτσι η κατάσταση και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την διαπίστωση της πλειοψηφίας πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε φορά με τις πρακτικές της βουλής. Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις των κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή! Αν ήθελε ο προεδρεύων να τους καλέσει να μιλήσουν! Θεώρησε ότι το Σώμα έχει απαρτία και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής. Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την πολιτική προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Θυσιάστε το νομοσχέδιο σεβόμενοι την κοινοβουλευτική αρχή! Αν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς εγώ δεν έχω θέση στη συζήτηση, είναι αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», είπε ο Β. Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε σαφές πως υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας εκκρεμότητας πολιτικής και κοινοβουλευτικής στο διηνεκές. «Αφενός δεν διατυπώνεται διαφορετική άποψη πως η κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα μόνο μετά από πρόταση μομφής μπορεί να μην είναι στη θέση της! Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει και δεν βοηθά το πολιτικό σύστημα μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες να υπάρχει αχλή εκκρεμότητας και θολό τοπίο για τη λειτουργία βουλής», είπε και απαντώντας επί της ουσίας σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί το πρόβλημα αν πρώτα δεν ανέκυπτε. «Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της βουλής αν συνεχίσει τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση ονομαστική ψηφοφορία!», κατέληξε σε μια αναφορά που για πολλούς περιείχε το στοιχείο του υπονοούμενου για τις επόμενες κινήσεις της πλειοψηφίας...

«Να ξέρετε εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια για να μην αμφισβητεί κανείς και να δούμε ποιος τελικώς θα ωφεληθεί από τέτοιου τύπου αντιρρήσεις», απάντησε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Από την πλευρά του, το πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς, χαρακτήρισε πρωτοφανές το χθεσινό περιστατικό. «Στο ποδόσφαιρο ζητάμε να μπει var για τις αμφισβητούμενες φάσεις! Στο κοινοβούλιο ευτυχώς υπάρχει το βίντεο. Ξεκινάει η ψηφοφορία, είχα πιει γκαζόζα στο κυλικείο και πήγα στην τουαλέτα! Έλειψα για δύο λεπτά! Που προβλέπεται να σταματά η διαδικασία της ψηφοφορίας;», αναρωτήθηκε.

Τελικά ψηφοφορία δεν έγινε ούτε μέσω των ΚΕ ούτε δια ονομαστικής για το κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ή όχι η χθεσινή ψηφοφορία.

Αντίθετα, ονομαστική πραγματοποιήθηκε τελικώς ,αλλά για το νομοσχέδιο αυτό καθ’ αυτό όπου και πέρασε επί της αρχής με 153 ναι, 124 όχι και 2 παρών σε σύνολο 279 ψηφισάντων. Στα άρθρα πάντως που διατυπώθηκε αντίθετη άποψη από τους ΑΝΕΛ (15, 19, 20) η πλειοψηφία έπεσε στις 151 και 150 ψήφους αντίστοιχα.