current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση08:42

Βουλή: Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 08:42’
αρθρο-newpost

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών να αναμένεται σφοδρή.

Η ψήφιση του πρωτοκόλλου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και αναμένεται να αρχίσει μετά τις 19:00.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση των ΑΝΕΛ- που στήριξε η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και όχι ο Πάνος Καμμένος- αντιτάχθηκαν τα κόμματα με τον Σταύρο Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως δεν υπάρχει από την ελληνική πλευρά εκχώρηση κυριαρχίας ή αρμοδιοτήτων και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί η πρόταση.

Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ στάθηκε στην πολιτική χροιά της πρότασης λέγοντας πως οι ΑΝΕΛ είχαν την ευκαιρία να σταματήσουν την ψήφιση της συμφωνίας τον περασμένο Ιούνιο αλλά δεν το έκαναν. « Τώρα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επανέλθουν στην κεντρική συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με τον ίδιο τρόπο ψηφίσαμε τις εντάξεις και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια και δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουμε κάτι σε αυτό», υπερθεμάτισε ο Ανδ. Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το πρωτόκολλο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας με την πλειοψηφία που πλέον συγκροτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο προερχόμενοι από άλλα κόμματα βουλευτές (Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς), οι οποίοι είχαν ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κοτζιάς: Δεν απεμπολήσαμε το δικαίωμα βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Θέση στη συζήτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, απεμπόλησε το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στις διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών, δήλωσε πως σε κάθε κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα υπάρχει έλεγχος και αν δεν ανταποκρίνονται όσα γίνονται στη συμφωνία θα υπάρχει δικαίωμα βέτο. «Δεν περιμέναμε τον Χαν», είπε απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και αμφισβήτησε πως η χώρας άσκησε βέτο στο Βουκουρέστι.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο ίδιος έχει ασκήσει ήδη δεκάδες βέτο στην ΕΕ, κίνηση για την οποία καταγγέλθηκε και από τον διεθνή Τύπο.

«Όταν βάζανε χωρίς όρους Αλβανία στο ΝΑΤΟ βάλανε όρους για μειονότητα; Κι όταν βάζανε την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, της ζητήσανε το πολύ απλό, να επιστρέψει τα σκεύη τα ιερά από τα ιερά μοναστήρια που έκλεψε παράνομα ο Βουλγαρικός φασισμός;», αναρωτήθηκε.

Παπαχριστόπουλος: Έχω δεχθεί πόλεμο ενώ είχα συνεπή συμπεριφορά

Παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση και να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, που αναμένεται το βράδυ μετά την ψήφιση της συμφωνίας να παραιτηθεί (δεν έκανε καμία σχετική αναφορά στην ομιλία του), δήλωσε πως βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εδώ και καιρό ακούγοντας εκφράσεις όπως «τυχοδιώκτης, ανήθικος, νοικιαζόμενος» και «πολιτικός γυρολόγος». «Ποιο ήταν το έγκλημά μου;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «συμφωνήσαμε όταν ζητήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης και είπαμε ναι έχει την εμπιστοσύνη μας η κυβέρνηση! Τι άκουσα; 302 βουλευτές, κουρελού! Απίστευτες λεκτικές βιαιότητες για το αυτονόητο! Τι κάναμε οι 6; Πότε έχει τη δυνατότητα ο βουλευτής να πει τη γνώμη του; Με ονομαστική! Στο ΑΣΕΠ τι έγινε; Ευτελίστηκε ο θεσμός αλλά 153 βουλευτές ψήφισαν! Θα γίνεται κάθε μέρα; Όχι κάθε φορά λέμε εμείς να μπαίνει η ψήφος μας σε αυτές της πλειοψηφίας! Ποιο είναι το έγκλημα; Ποια είναι η εκτροπή;».

«Θέμα του κόμματός μου ναι ήταν! Θέμα του προέδρου των ΑΝΕΛ! Δεν έχει σχέση με εκτροπή! Εγώ ήμουν γραμματέας, και ΚΕ έμεινα εκεί στο κόμμα μέχρι τελευταία στιγμή ούτε καν ανεξαρτητοποιήθηκα! Δεν κάνω κριτική αλλά έχω δεχθεί απίστευτο και άδικο πόλεμο, ενώ είχα συνεπή συμπεριφορά», είπε.

Τέλος σημείωσε πως λυπήθηκε για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί ενώ είχαν ξεκινήσει μαζί και κάποτε ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. «Και λυπάμαι γιατί με τις επιλογές του δεν κάνει καλό στη χώρα!», κατέληξε.

Τόσκας: Οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα

«Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στην Ολομέλεια για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (σ.σ. ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση τη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως επισήμανε, οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες, ενώ η πατριωτική αντίληψή μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές, τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους, κι επιπλέον να είναι σταθερή.

Απέναντι στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα. Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαχθεί στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία», θα έχει φανεί -σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις- ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει μια μικρή χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και αυτό θα επιβεβαιώσει τις κριτικές για μια αδύναμη Ευρώπη διευρύνοντας έτσι το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ κι πιθανόν να ανοίξει έτσι ορέξεις σε τρίτους. Επίσης, θα έχουμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας -όπως έγινε μετά το 1992 και μετά την επιπόλαιη πολιτική που ακολουθήθηκε από τότε- θα έχουμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας. Και θα έχουμε μια χώρα, επίσης στα βόρειά μας, που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ακόμη ότι με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εκχωρεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας

Για ιστορικό κύκλο που κλείνει με την παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας που εκχωρείται – όπως είπε- έναντι πινακίου φακής, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ‘Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας», για να προσθέσει: «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει».

Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι για τη ΝΔ είναι θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας. «Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας. Μπορούμε όμως να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέρονται. Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούργιοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του “ναι” σε όλα», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», ενώ συμπλήρωσε ότι κρύβει το παρελθόν του, γιατί τότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια θλίψη στη χώρα».

Παφίλης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλύτερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πρωταθλητή, στον καλύτερο συνήγορο της πιο δολοφονικής μηχανής που γνώρισε η ανθρωπότητα, το ΝΑΤΟ, και επιβεβαιώνει την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Προσέθεσε πως «θα το λέμε κάθε φορά για να το εμπεδώσει ο λαός».

«Αποκαλυφθήκατε» είπε ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που, όπως είπε, «βαφτίζει τους φονιάδες σε παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και αποκαλεί το ΝΑΤΟ «σύστημα ασφάλειας και άμυνας».

 

Σκανδαλίδης: Eπικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή

«Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και εφεξής θα αποκαλούνται και με τη βούλα Μακεδόνες, θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και, κατά τη δική τους ομολογία, θα μπορούν να υπηρετήσουν τις αλυτρωτικές τους φαντασιώσεις», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε πως «δυστυχώς, η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης, στις πιέσεις του συμμαχικού παράγοντα, σηματοδότησε την επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή, αποτελεί ήττα της χώρας, και στο πολιτισμικό και ιστορικό κεφάλαιο που απώλεσε, και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών συσχετισμών».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε εξάλλου πως άλλαξε άρδην η θέση της κυβερνώσας παράταξης σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και αυτό γιατί «δεν είναι μακριά ο καιρός που ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, προεκλογικά από τη Θεσσαλονίκη, την κατάργησή του». Σήμερα, όμως, παρατήρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, «ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, ως δικαίωση της πολιτικής του, την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα ως μοχλό διαμόρφωσης εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών. Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη πρωτοβουλιών, σε μια ευνοϊκή για τη χώρα, συγκυρία, όπου θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις προκλήσεις. Όμως, το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα και του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, μας άφησε μια πικρή γεύση», είπε επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι στην Αθήνα ο Ερντογάν αμφισβήτησε ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στην Άγκυρα έθεσε προκαταβολικά θέματα νησιών, ΑΟΖ, μουφτήδων κ.λπ., την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο αεροπλάνο.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «κάτι τέτοιες στιγμές ο λαός κατανοεί την αξία της παράταξης που μπορεί να επανενώσει τον ελληνισμό και αποκαταστήσει το τραυματισμένο πατριωτικό συναίσθημα του λαού, που δεν σχετίζεται ούτε με τους ακροδεξιούς λαϊκισμούς ούτε με τη λογική της υποτέλειας».

Δανέλλης: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απομακρύνονται από τις ιστορικές σταθερές τους

«Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείσαμε μία εθνική εκκρεμότητα 30 χρόνων. Βάλαμε, πλέον, σε νέα βάση τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας. Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στον κόσμο ολόκληρο», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

«Τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και την κύρωσή της, χαιρέτισαν με θέρμη οι εταίροι μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το σύνολο, δηλαδή, του δυτικού κόσμου, στο οποίο κόσμο, αν δεν κάνω λάθος, ανήκουμε», σημείωσε ο κ. Δανέλλης για να παρατηρήσει: «Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Και ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά αντιλαμβάνεται και εργάζεται υπέρ της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, που συνοδεύεται από την αύξηση του διεθνούς κύρους της και της επιρροής της, η συστημική αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απομακρύνονται από τις ιστορικές τους σταθερές».

 


σχετικα αρθρα