current views are: 1

10 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση13:48

Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Οι διαφωνίες των κομμάτων

Δημοσίευση 13:48’
αρθρο-newpost

Οι διαφωνίες των κομμάτων

Την Τρίτη και την Τετάρτη ξεκινά για την κυβέρνηση η πρώτη “μάχη” για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν σχετικά με τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις και για αυτό το λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει στις 16:30, σε διευρυμένη σύνθεση, η Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του κόμματος με αντικείμενο αποκλειστικά το Σύνταγμα και τις αλλαγές που έχουν προταθεί. Θα τεθεί η στρατηγική της πλειοψηφίας, οι “κόκκινες γραμμές” και τα επιχειρήματα απέναντι στη ΝΔ για τις δικές της προτάσεις.

Υπενθυμίζεται πως το αποτέλεσμα της Τετάρτης θα ορίσει ποιες διατάξεις θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας στη δεύτερη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στα μέσα Μαρτίου. Από εκεί και πέρα τη “σκυτάλη” θα πάρει η επόμενη Βουλή που θα γνωρίζει ποια είναι τα αναθεωρητέα άρθρα και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές.

Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αναμένεται να επικεντρωθεί στο αν οι αποφάσεις της Βουλής δεσμεύουν και την επόμενη ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αλλαγών. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει πως η  Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές δεν μπορεί να αποφασίσει το περιεχόμενο κατά το δοκούν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΔΗΣΥ έχουν αντίθετη άποψη.

Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διευρύνει περισσότερο την αναθεώρηση (λέει όχι σε αλλαγή στο άρθρο 16 περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων) θα αποτελέσει σημείο διαμάχης, ενώ και η τακτική που θα ακολουθήσει το κάθε κόμμα δεν είναι ίδια. Για το άρθρο 32 του Συντάγματος, που αφορά την προεδρική αλλαγή, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν στην Επιτροπή να αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η προσέγγιση κάθε κόμματος, όμως είναι διαφορετική με την πλειοψηφία να έχει καταλήξει στην προσφυγή στον λαό μετά από 6 αποτυχημένες απόπειρες στη Βουλή και τη ΝΔ να προκρίνει την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας ακόμα και με 151 ψήφους.


σχετικα αρθρα