current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση05:00

Τι θα κρίνει την εκλογική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης

Το σχέδιο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τα «κόκκινα» δάνεια

Δημοσίευση 05:00’
αρθρο-newpost

Το σχέδιο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τα «κόκκινα» δάνεια

Το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα κρίνει όχι μόνο τη διαφορά των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές, αλλά και το χρονικό βίο της επόμενης κυβέρνησης, οριοθετείται μεταξύ «κόκκινων» δανείων και συνταγματικής αναθεώρησης. Πρόκειται για δύο ζητήματα σε μια σκληρή παρτίδα πολιτικού πόκερ, με τα «χαρτιά» που θα ρίξουν στο τραπέζι Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς, να αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών και να διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, αντίστοιχα.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, αυτό της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, το γαλάζιο επιτελείο κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας με το κυβερνών κόμμα, καθώς κάτι τέτοιο, όπως λένε, είναι ανεύθυνο και μπορεί να τινάξει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε στα χέρια της, τη γαλάζια πρόταση με τον τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία» και δεν έπραξε το παραμικρό.

«Αντιθέτως, μόλις τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια θεματική σύγκρουση ανάμεσα στους κ. Δραγασάκη και Φλαμπουράρη», τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας πως το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 35% και σήμερα στο 46%, με τη διαφορά να επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοί περιμένουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι την Παρασκευή, από τη ΝΔ καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιχειρήσει να παίξει προεκλογικά παιχνίδια σε ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με ότι αυτό σημαίνει για τους φορολογούμενους.

Το σχέδιο πάντως, που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 5 άξονες και σύμφωνα με τα στελέχη της, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την οικονομία:

1.Νοικοκυριά: Επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Ν3869/10 (Νόμος Κατσέλη), με διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

– οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

– οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.

– οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

2.Εισαγωγή κυρώσεων και κινήτρων στις τράπεζες, ώστε να υποχρεωθούν να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

3.Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι € 2,5 εκατ.

4.Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις

5. Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας

Η ντρίπλα ΝΔ για το 2020

Στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα, τη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία αύριο διεξάγεται η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, επί των προτάσεων των κομμάτων, η οδός Πειραιώς φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και εξασφάλισε ότι το 2020 δεν θα προκληθούν ξανά πρόωρες εκλογές με όχημα την προεδρική εκλογή. Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η δική της πρόταση διέφερε ουσιωδώς.

Το κόμμα του κ. Τσίπρα προτείνει μεν η προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων στις πρώτες ψηφοφορίες, να ακολουθούν ψηφοφορίες για ένα 6μηνο, με στόχο πάντα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180. Και σε περίπτωση αδιεξόδου, να ακολουθούν προεδρική εκλογή απευθείας από τον λαό, με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί δεύτερος ισχυρός πόλος εξουσίας.

Η ΝΔ προτείνει επίσης, την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά απορρίπτει την εκλογή από τον λαό. Προτείνει 3 ψηφοφορίες, και στην τελευταία να απαιτείται πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών. Σε περίπτωση, μάλιστα, αποτυχίας και της ψήφου από 151, να ακολουθεί ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους και να εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Η απόφαση της οδού Πειραιώς να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του άρθρου 32, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συναινεί στην αλλαγή του αρ.16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, έλυσε το πρόβλημα και φαίνεται να απομακρύνει οριστικά και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών αλλά και το σενάριο της εκλογής του ΠτΔ απευθείας από τον λαό, με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο περικλείει.


σχετικα αρθρα