current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση11:52

Η δοκιμασία Κράτους – Εκκλησίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση και οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν άρθρα που δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες «151» ψήφους, προκειμένου να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Δημοσίευση 11:52’
αρθρο-newpost

Υπάρχουν άρθρα που δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες «151» ψήφους, προκειμένου να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Σε χαμηλούς τόνους, αλλά με έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα, άρχισε σήμερα το πρωί η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν επί των διατάξεων που έχουν προτείνει τα κόμματα προς αναθεώρηση.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις διαδικασίες, υπάρχουν άρθρα που δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες «151» ψήφους προκειμένου να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του κράτους, καθώς οι 145 ψήφοι της πλειοψηφίας δεν αρκούν. Μάλιστα, η αναζήτηση των «6» γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με δεδομένο πως ήδη ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει διαμηνύσει πως δεν ψηφίζει τη διάταξη, ενώ το ΚΚΕ που θα μπορούσε να τείνει χείρα βοηθείας διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς όπως λένε πηγές του Περισσού, για να ψηφιστεί η διάταξη θα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Να γίνει δηλαδή πιο ξεκάθαρη η διάταξη και να μην υπάρχει η αμφισημία της «επικρατούσας θρησκείας» και του ουδετερόθρησκου.

Έτσι, από τη στιγμή που και η ΔΗΣΥ θα απέχει από τις ψηφοφορίες, προκειμένου τα άρθρα να μην λάβουν 180 ψήφους, το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι τρεις τουλάχιστον προερχόμενοι από το Ποτάμι, βουλευτές θα ψηφίσουν όμως και πάλι παραμένει αμφίβολη η τύχη του άρθρου.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να φέρει και εσωτερικές συγκρούσεις ή διαφοροποιήσεις στα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του κ. Μιχελογιαννάκη που πέραν του άρθρου 3 εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ψηφίσει το 21 αλλά να στηρίξει την αναθεώρηση του 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπάρχουν αντιδράσεις και για τα βασικά σημεία των κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, πληροφορίες θέλουν τον Σταύρο Κοντονή να διαφωνεί ανοιχτά τόσο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό όσο και με την «κατεύθυνση» που μπορεί να δώσει η παρούσα Βουλή στην επόμενη για τις αλλαγές.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα επιμένουν πως ο πρώην υπουργός είναι αποφασισμένος να εγγραφεί και να μιλήσει δημόσια για την διαφοροποίησή του.

 


σχετικα αρθρα