ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση: «Όπισθεν» από Κατρούγκαλο για την ναρκοθέτηση των «180», με αναφορές σε «fake news»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2019, 21:07
Αναθεώρηση: «Όπισθεν» από Κατρούγκαλο για την ναρκοθέτηση των «180», με αναφορές σε «fake news»
Facebook Twitter Whatsapp

Η αποκάλυψη των τακτικών κινήσεων ΣΥΡΙΖΑ για να μην επιτευχθεί η πλειοψηφία των «180» στα άρθρα που συμφωνεί και η Ν.Δ. προκάλεσε αντιδράσεις και... υπαναχώρηση από την πλειοψηφία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον χαρακτηρισμό «fake news» των δημοσιευμάτων επί δικών του αναφορών, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ενέργειες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανε, προκειμένου να αποφύγει την «πονηριά» της ΝΔ στην διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, προχώρησε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο ή ορισμένος αριθμός βουλευτών του να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32 όσο αυτό ήταν σε επίπεδο fake news έλεγα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όπως γεγονότα που υποσκάπτουν τη δημοκρατία», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «πληροφορήθηκα όμως ότι επί αυτού fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ, αυτό είναι τεράστιο ολίσθημα. Εγώ είπα ότι είναι κοινοβουλευτική πονηριά για τη ΝΔ να λέει ότι ψηφίζει διατάξεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και συμπληρώνει το ατόπημα σχολιάζοντας δήλωση που δεν έγινε ποτέ!».

Ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε έτσι να μεταθέσει την ευθύνη αφενός στα ΜΜΕ, αφετέρου δε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν – όπως κατέγραψαν όλα τα ρεπορτάζ – ο ίδιος είχε σαφώς υπαινιχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει τρόπους να απαντήσεις στην «πονηριά» της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το άρθρο για τη μη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Έτσι, η αναφορά σε fake news του κ. Κατρούγκαλου έρχεται να… κρούσει ανοιχτές θύρες, καθώς η είδηση που αναπαράχθηκε από τους δημοσιογράφους δεν ήταν για τυχόν απόσυρση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, αλλά για ενδεχόμενη προσπάθεια να μην στηρίξει – δια των απουσιών - και στις δύο ψηφοφορίες άρθρα προκειμένου αυτά να μην λάβουν τις απαιτούμενες «180» και να μπορεί να περάσει από την επόμενη βουλή με απλή πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση της διαδικασίας της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «πονηριά» της ΝΔ μια ενδεχόμενη υπερψήφιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν διαφωνεί σε αυτές. «Σε αυτό μπορεί να απαντήσουμε και εμείς με έναν τρόπο που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά πυροδοτώντας τα εν λόγω σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ΝΔ επιλέξει να ψηφίσει τα άρθρα προς αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου αυτά να λάβουν τον απαιτούμενο αριθμό των «180» και δεν δεσμευτεί από την κατεύθυνση, θα μπορεί-εφόσον εκλεγεί αυτή στην κυβέρνηση- να προσδώσει το περιεχόμενο που επιθυμεί με μόλις «151».

Για να το αποφύγει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά την έμμεση παραδοχή ήττας φαίνεται έτοιμος να μην στηρίξει τα επικίνδυνα άρθρα (πχ 32 για εκλογή ΠτΔ) και στις δύο επικείμενες ψηφοφορίες, προκειμένου να αφήσει την υποχρέωση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των «180» στην επόμενη.

Μαξίμου: Ανυπόστατα σενάρια

Να διαψεύσει τις αρχικές δηλώσεις Κατρούγκαλου επιχείρησε το απόγευμα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντς πολιτικά παιχνίδια της ΝΔ και ανυπόστατα σενάρια.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη  συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία» αναφέρει το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του.

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία. Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

ΝΔ: Ο αυτοεξευτελισμός δεν έχει όρια

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχει πλέον όρια» ήταν η απάντηση της Πειραιώς στην ανακοίνωση Μαξίμου.

«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει»..

Νωρίτερα, πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν για τις αρχικές δηλώσεις Κατρούγκαλου πως «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».