current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση16:10

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα»

«Διαλέξτε δύο άρθρα και θα τα ψηφίσουμε, αν υπερψηφίσετε το 16 και το 24»

Δημοσίευση 16:10’
αρθρο-newpost

«Διαλέξτε δύο άρθρα και θα τα ψηφίσουμε, αν υπερψηφίσετε το 16 και το 24»

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευτελισμό της διαδικασίας, επανέλαβε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ ζήτησε τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του Περιβάλλοντος. Μάλιστα, κατέθεσε, νέα επικαιροποιημένη πρόταση προς τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24».

«Ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνει τις θέσεις μας»

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα, σκεφτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζει που το ατού του είναι η οικονομία και όχι το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας επέδειξε άγνοια ή προχώρησε σε συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων της ΝΔ. Δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι στην πρώτη μας συνάντηση, του είχα θέσει ο ίδιος το θέμα της Αναθεώρησης, καταθέτοντας μια πρόταση που προέβλεπε ψήφιση όλων των αναθεωρητέων άρθρων που προτείνουν τα κόμματα ώστε σε όλα τα άρθρα να προκύψει πλειοψηφία 181 βουλευτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

«Όταν ο λαός θα κληθεί να προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων. Επαναλαμβάνω: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που κρίνουμε αναθεωρητέα. Δεν κάνουμε μισές δουλειές», ανέφερε.

 

 

«Κύριε Τσίπρα αν ήσασταν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίζατε τις εκλογές, δεν θα κάνατε συζήτηση [περί εκλογής ΠτΔ], ούτε θα αναλύατε σενάρια», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας προσπαθείτε να κάνετε διαχείριση της ήττας σας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση θεσμών, καθώς και για παραβίαση των γραμμών μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια αναγέννηση, η οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση, η κοινωνία ένα κοινό όραμα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

«Το Σύνταγμα δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές παθογένειες, χρόνιες παθογένειες της πατρίδας μας και η ΝΔ αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία ως οδηγό για τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας».

«Στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποτυπώνονται οι διαφορές μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιβεβαιώθηκα όταν έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιούσε την Αναθεώρηση. Η Βουλή μετατράπηκε σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας πώς αλλιώς μπορεί να ορίσει μια πραγματικότητα όπου βουλευτές ανταλλάσσουν συνειδήσεις με πολιτικά αξιώματα. Ή μισθώνονται πολιτικά βουλευτές για ειδικό σκοπό. Ή βουλευτές που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν προκαταβολικά παραχωρήσει την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα. Έχουμε μια άτυπη ομάδα 151 βουλευτών ειδικού σκοπού που εναλλάσσεται κατά περίπτωση σε διαφορετικές πλειοψηφίες. Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα».

«Βιασμός της διαδικασίας αναθεώρησης»

«Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η Αναθεωρήσεις είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση την επανέφερε μόνο όταν την εξυπηρέτησε πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας την έφερε 31 μήνες αφότου ξεκίνησε τη συζήτηση. Επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα από τα βάρη που φόρτωσε στην κοινωνία. Επιβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Συνταγματική αλλαγή, την έφερε σε συνθήκες που πιθανώς να καταστεί ατελέσφορη», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Οι συνεδριάσεις ήταν λίγες. Οι προηγούμενες διαδικασίες είχαν κρατήσει πάνω από πέντε μήνες. Τώρα σε μόλις 18 συνεδριάσεις εξετάστηκαν πάνω από 80 άρθρα. Με άλλα λόγια οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα έπρεπε να συνιστά ευκαιρία για θεσμική επανεκκίνηση της χώρας. Αλλά αυτός ο βιασμός της διαδικασία αποκαλύπτει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία σημαντική πολιτική οπισθοχώρηση, γιατί το πολιτικό σύστημα είχε καθιερώσει ότι οι Συνταγματικές Αναθεωρήσεις θα εκφεύγουν από την πολιτική αντιπαράθεση».

«Αυτό το κεκτημένο το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού. Αρχικά ο κ. Τσίπρας πρότεινε να τεθούν σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και έκτοτε επιμένει ότι πρέπει η σημερινή Βουλή, πρέπει να καθορίσει εκ των προτέρων το περιεχόμενο το οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή που από το Σύνταγμα είναι η μόνη αναθεωρητική Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Κάνατε μια απαξιωτική αναφορά για τη συνάντηση που είχα με κορυφαίους συνταγματολόγους. Γιατί σχεδόν όλοι συνταγματολόγοι ασπάζονται την άποψη της ΝΔ», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε:

«Το Σύνταγμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί μεταξύ των επιλογών που του δίνουν τα κόμματα. Και με την ψήφο τους οι πολίτες να καθορίζουν την κατεύθυνση της αλλαγής των άρθρων του Συντάγματος. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατική συνείδηση. (…)  Η επόμενη Βουλή θα κρίνει για το ζήτημα  αυτό. Τα εσωτερικά ζητήματα της Βουλής τα αποφασίζει η ίδια η Βουλή. Αλλά αποδεικνύεται η έλλειψη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Η λαϊκή εντολή δεν είναι ζάρια. Αν έχετε μπλέξει τις εκλογές με τα ζάρια, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Περί ευθύνης υπουργών είχα προτείνει από το 2006 την αναθεώρηση του άρθρου 86. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες όμως. Και για το άρθρο ασυλίας των βουλευτών.  Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος για να μην δικαστεί. Αυτό δείχνει την υποκρισία σας».  

«Όχι» στην απλή αναλογική

Εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, λέγοντας πως θα οδηγήσει σε μόνιμη ακυβερνησία, καθώς επίσης και στην πρόταση για δημοψηφίσματα. «Εσείς εξευτελίσατε τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, γιατί το 2015 άλλα σας υπέδειξε ο λαός, άλλα κάνατε».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24  ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας και κατέθεσε μία τροποποιημένη πρόταση προς τον πρωθυπουργό: «Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24».

«Ήταν βαρύς ο κυνισμός σας αναφορικά με τα όσα είπατε για την προεδρική εκλογή του 2015. Είσαστε αθεράπευτα κυνικός. Είσαστε ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Θέλετε να κάνετε μια συνταγματική αλλαγή στα μέτρα σας, το είχε ομολογήσει και ο κ. Κατρούγκαλος. Αυτό που είχε πει ο κ. Κατργούκαλος ήταν ότι ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης ήταν αποτραπεί η ΝΔ από το να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή σε κεφάλαια που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, το Περιβάλλον;»

«Σκοπός μας με αυτή την πρόταση είναι η διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας. Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική και επενδυτική σταθερότητα. Θέλουμε συνταγματικές διατάξεις που να διασφαλίζουν ένα ομαλό οικονομικό περιβάλλον. Τρίτον στοχεύουμε στην αξιοκρατία», ανέφερε και υπογράμμισε:

«Προτείνουμε διατάξεις που καθιερώνουν τη συνέχεια το κράτους, προτείνουμε διατάξεις που διασφαλίζουν σταθερό εκλογικό κύκλο, αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής».

«Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής ΠτΔ. (…) Δεν γίνεται από τη μία να επιζητούμε τη συναίνεση και από την άλλη να προσφεύγουμε στο λαό και να του ζητούμε να εκλέγει πρόεδρο με αυξημένη λαϊκή νομιμοποίηση, πολλώ δε μάλλον όταν ο ΠτΔ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες βάσει του συντάγματος. Πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον σημερινό Πρόεδρο και να τον εμπλέκετε στα πολιτικά σας παιχνίδια», είπε απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού.

«Να αλλάξει το άρθρο 16, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προστασία του περιβάλλοντος»

Τέλος ζήτησε τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, λέγοντας «πως εσείς ως κόμμα της οικολογίας, γιατί δεν βρήκατε να πείτε ούτε κουβέντα;»

«Προτείνουμε και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής. Έχουμε μιλήσει τόσο γι αυτό το θέμα, και δεν βρήκατε κύριε Τσίπρα μια κουβέντα για να εξηγήσετε γιατί είναι προοδευτικό η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που βγαίνουν έξω για να σπουδάσουν, μια κουβέντα για τους ερευνητές και τους καθηγητές που εργάζονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν έχουμε ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο γιατί όχι και στο Πανεπιστήμιο; Ζητώ να ψηφίσετε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μην στερήσετε από την επόμενη Βουλή τη δυνατότητα. Εστω με 151 βουλευτές», υποστήριξε αναφερόμενος στην ανάγκη της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Κλείνοντας, εκτίμησε πως ο κ. Τσίπρας στο δρόμο προς τις εκλογές, θα «χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο», κρίνοντας «πως υπάρχουν όλες οι ενδείξεις γι αυτό».

«Ομαλή πολιτική ζωή δεν υπάρχει χωρίς σύγχρονο καταστατικό χάρτη», είπε.


σχετικα αρθρα