ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος στον ΣΚΑΪ: Σε γνώση του Τσίπρα το Plan B για τα Σκόπια - Υπάλληλος του Σόιμπλε ο Βαρουφάκης, προωθούσε το Grexit

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2019, 00:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2019, 03:43
Καμμένος στον ΣΚΑΪ: Σε γνώση του Τσίπρα το Plan B για τα Σκόπια - Υπάλληλος του Σόιμπλε ο Βαρουφάκης, προωθούσε το Grexit
Facebook Twitter Whatsapp

«Επαφές του κ. Τσίπρα με βουλευτές των ΑΝΕΛ για τους “151”» - «Μετά τις Πρέσπες δεν υπάρχει κυβέρνηση, να γίνουν άμεσα εκλογές»

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην εκπομπή Ρουά Ματ με την Νίκη Λυμπεράκη στον ΣΚΑΪ, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις «ώστε να αφαιρεθεί ο λόγος από τους ΑΝΕΛ». 

Κατήγγειλε επίσης ότι πριν παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές των ΑΝΕΛ για να βρει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσει στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκτίμησε επίσης πως ο κ. Τσίπρας παρότι θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν θα τα καταφέρει και θα στήσει κάλπες τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Επιπρόσθετα, κατήγγειλε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης υλοποιούσε το σχέδιο του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ και πως όταν ο ίδιος και ο Αλ. Τσίπρας κατάλαβαν αυτούς τους σχεδιασμούς τον απομάκρυναν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ή υπάλληλος του Σόιμπλε ή ψυχοπαθής», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν και βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την ΕΕ, είχε πληροφορίες για «σχέδια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας».

«Αληθινή η σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα»

«Συγκυβέρνησα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, σε μία πορεία που ήταν ενδιαφέρουσα. Είχαμε δύσκολη σχέση μεταξύ δύο κομμάτων που είχαν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Ο κύριος στόχος επετεύχθη: Η σταθερότητα επανήλθε στη χώρα, (...) στα υπουργεία που ανέλαβαν οι ΑΝΕΛ, πέτυχαν», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος.

«Εν γνώση του Τσίπρα το Plan B για τα Σκόπια» 

Ο πρώην υπουργός Άμυνας επίσης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το Plan B έναντι του Σκοπιανού που συζήτησε στις ΗΠΑ. «Αν μπορείς να πετύχεις να υπάρξει συμφωνία στρατιωτική με τα Σκόπια, προχώρα την, μου είπε ο κ. Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση όταν κατέθεσε πρόταση μομφής η ΝΔ τον Ιούνιο, ο κ. Καμμένος εξήγησε πως υπήρχαν πολλά ανοιχτά μέτωπα και επίσης υποστήριξε πως τότε η πρόταση της ΝΔ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει 151 βουλευτές.

«Ο Τσίπρας έκανε προσωπικές επαφές με βουλευτές και υποσχέθηκε υπουργικές θέσεις. Οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ εξαγοράστηκαν με υπουργικούς θώκους. Κανένας από τους τρεις βουλευτές που έγιναν υπουργοί δεν στήριζαν την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας» υπογράμμισε εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού και συνέχισε αφήνοντας αιχμές κατά των υπουργών της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ: «Αναγνωρίζω ότι έπεσα έξω σε ανθρώπους. Στον Τέρενς Κουίκ που τον έκανα δύο φορές υπουργό και δεν είχε επιλέξει ο ελληνικός λαός. Ο Κουίκ είναι λάθος μου. Δεν περίμενα ποτέ ο άνθρωπος που γύριζε ανά την υφήλιο και ορκιζόταν για το όνομα της Μακεδονίας να γίνει ο αριστερότερος των αριστερών».

Απαντώντας σε ερώτηση του Τάκη Χατζή για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος επεσήμανε: «Εάν δεν ήταν οι ΑΝΕΛ, θα γινόταν η συμφωνία με τον Ισραήλ; Με τον Σίσι στην Αίγυπτο κάναμε την καλύτερη στρατηγική συμφωνία όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Βοήθησα τον πρωθυπουργό για να λάβει αποφάσεις σωστές ώστε να καταστεί η Ελλάδα ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη θέση του όχι ως αριστερός πρωθυπουργός, αλλά ως ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας, της υπαγορεύουν να είναι στραμμένη προς τη Δύση».

«Όποιος ενσυνείδητα παραδίδει τον όρο "Μακεδονία" που είναι μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, τότε συμμετέχει σε σχεδιασμούς που μπορούν να χαρακτηριστούν προδοτικοί. Είναι προδοτική η συμφωνία, θεωρώ λάθος του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη τη στάση τους. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι συμφωνία που προδίδει τα εθνικά δίκαια», είπε στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χαρακτήρισε «προδότη» τον Αλ. Τσίπρα που συνομολόγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφορικά με το πώς οδηγήθηκαν οι ΑΝΕΛ στο «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. «Μου υποσχέθηκε ότι τη συμφωνία, ότι και να γίνει, δεν θα τη συζητήσουμε πριν τον Μάρτιο και μου είπε να βοηθήσω στην κυβερνητική σταθερότητα. Το σεβάστηκα. Αλλά τον πίεσε η παρουσία της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα και ο Μάρτιος έγινε Γενάρης», είπε.

«Είμαι στεναχωρημένος για τον τρόπο που λειτούργησε ο κ. Τσίπρας και που τους εξαγόρασε με καρέκλα. Δεν φτάσαμε σε σημείο όμως να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ούτε θεωρώ ότι ξεφτιλιστήκαμε μετά από τέσσερα χρόνια στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφερόμενος στη σχέση του με τον πρωθυπουργό και επεσήμανε πως ο ίδιος δεν νιώθει προδομένος. 

Ερωτηθείς αν αυτό το διάστημα έχει επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε: «Μπορώ να τον πάρω τηλέφωνο και αν χρειαστεί για θέματα που έχουν να κάνουν με την πατρίδα μου θα του τηλεφωνήσω».

Δήλωσε επίσης πως ότι και να έκαναν οι ΑΝΕΛ, η συμφωνία των Πρεσπών θα πέρναγε από τη Βουλή, ανεξαρτήτως κυβέρνησης: «Ό,τι και να έκαναν οι ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να σωθεί η Μακεδονία. Γιατί και η κυβέρνηση να έπεφτε, θα την ψήφιζε ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει την ίδια άποψη με τον κ. Τσίπρα».

Επανέλαβε τις καταγγελίες του σε βάρος του Ν. Κοτζιά για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς επίσης και για σχέσεις με τον αμφιλεγόμενο μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος: «Ο φάκελος που κατέθεσα περιλαμβάνει γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ που λένε να μην υπογράψει ο κ. Κοτζιάς με την εταιρεία του Σόρος για τις βίζες. Έχω στοιχεία για τον Κοτζιά και τον Σόρος. Για να πάω να καταθέσω στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να κληθώ από τον εισαγγελέα. Είναι υποχρέωση του εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα και δεν έχω κληθεί προς το παρόν».

Ο κ. Καμμένος εξιστόρησε και το τι έλαβε χώρα στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά: «Μπήκε ο κ. Κοτζιάς και άρχισε να φωνάζει για τις καταγγελίες μου για τον Σόρος και άρχισε να εκστομίζει ασυναρτησίες. Εγώ δεν είπα για χρηματισμό με 50 εκατ. ευρώ του κ. Κοτζιά, ρώτησα εάν υπάρχει διάθεση μυστικών κονδυλίων από τον κ. Κοτζιά προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για κάτι τα χρόνια της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Θα μπορούσα να είχα προλάβει στο θέμα των Πρεσπών και να μην είχα εξαπατηθεί από τον Κοτζιά που είχε προσχεδιάσει ότι έγινε. Εκείνος παρέσυρε τον Πρωθυπουργό. Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα πιο πολύ από τον Κοτζιά.

«Λάθος η τοποθέτηση Θάνου στο γραφείο του πρωθυπουργού»

Ερωτηθείς για τις άδειες στον αρχιεκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα ανέφερε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης και συνέχισε: «Στα θέματα των δικαιωμάτων έχει ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τους εξήγησα ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν και με τις διεθνείς σχέσεις. Εχουν ενοχληθεί πολύ οι Αμερικανοί με τις άδειες στον Κουφοντίνα».

Παράλληλα τόνισε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έναν τρόπο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε «λάθος» την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφησε μία περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα. Η παρουσία της με ενόχλησε».

«Εγώ συγκρουόμουν και κάποιοι έκαναν παρασκηνιακές επαφές»

Κατά τα άλλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει για τα περί παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, επεσήμανε: «Εγώ συγκρούστηκα με συγκεκριμένα συμφέροντα και οι άλλοι έκαναν μυστικές επαφές. Και με από τον ΣΥΡΙΖΑ και από του ΑΝΕΛ. Η κ. Κουντουρά έκανε επαφές με ανθρώπους με τους οποίους έχω συγκρουστεί. (…) Βλέπω πως για υποθέσεις για τις οποίες έχω καταθέσει στοιχεία να μην προχωρούν».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να πει πως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis: «Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τη Novartis, λέω όμως ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν αδικήματα, πιθανώς να εμπλέκονται πολιτικοί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ως προς τον Μανώλη Πετσίτη, ανέφερε πως τον είχε δει το 2015 σε συγκεντρώσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τον είχα γνωρίσει και με τον κ. Παππά και με άλλους υπουργούς. Διάφοροι τέτοιοι όμως υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό».

«Δεν είχα βάλει κόκκινες γραμμές, είπα στον πρωθυπουργό πως η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό δεν ήταν καλή. Και ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τον κ. Μουζάλα. Όμως, η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από στόχο των τρομοκρατών λόγω της πολιτικής της στο προσφυγικό. Έγιναν τραγικά λάθη σε ορισμένα νησιά όπως η Λέσβος, αλλά το λάθος μας ήταν ότι όταν κάναμε τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, πήγαμε στην ΕΕ διαπραγματευτήκαμε [τη συμφωνία για το προσφυγικό] και σκλαβώσαμε τρία νησιά χωρίς λόγο», υποστήριξε επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Τάκη Χατζή για τις «κόκκινες» γραμμές που έβαλε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος τέλος εκτίμησε πως ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει εκλογές στον Οκτώβριο, αλλά δεν θα τα καταφέρει και θα φτάσει μέχρι τον Μάιο. «Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος για να μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία ο κ. Τσίπρας. Από την ώρα που ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση, για εμάς, δεν υπάρχει. Εμείς ζητάμε άμεσα εκλογές» είπε.

«Υπήρχαν σενάρια αποσταθεροποίησης το 2015»

Πάντως, παρά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως δεν μετάνιωσε για τη διαπραγμάτευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Φτάσαμε στα όριά μας, κάναμε μια συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε στο τραπέζι. Εκείνες τις ώρες υπήρχαν πολλά σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας. Ως υπουργός Άμυνας έπρεπε να δώσω στο στράτευμα να καταλάβει ότι παρά το γεγονός ότι κυβερνά μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα διαταραχθούν οι εθνικοί σχεδιασμοί καθώς επίσης και ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική. Ο στόχος μου ήταν να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία. (…) Ήταν η εποχή που υπήρχαν τα συλλαλητήρια και στην Ουκρανία υπήρχε εμπλοκή δυνάμεων που δημιούργησε συνθήκες αποσταθεροποίησης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες στο στράτευμα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Τάκη Χατζή για το ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτελούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Ο Βαρουφάκης ήταν υπάλληλος του Σόιμπλε . Ο κ. Βαρουφάκης έφαγε πολλές κλοτσιές τον Ιούλιο από τον κ. Τσίπρα όταν ανακαλύψαμε ότι προωθούσε το σχέδιο του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ και ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ανθρώπων. Μπορεί να είχε συμφωνία με τον Σόιμπλε, ή μπορεί να ήταν ψυχοπαθής. Και με την παρέμβαση του Ολάντ και του Ομπάμα έγινε συμφωνία στο Eurogroup (…) Ο Βαρουφάκης υλοποίησε δουλικά το σχέδιο του Σόιμπλε, ήθελε μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ανθρώπων και τότε τον ξηλώσαμε».

«Εξαιρετικός υπουργός ο κ. Αποστολάκης»

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στον διάδοχό του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο κ. Αποστολάκης είναι ένας εξαιρετικός υπουργός. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα προασπίσει τις ελληνικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Μακάρι οι Τούρκοι να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και ότι πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Η Τουρκία, όσον αφορά τη διπλωματίας της, προσπαθεί να προσεγγίσει την Ελλάδα. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η αναφορά για αρχή διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Είναι κάτι που φεύγει από τις ελληνικές θέσεις».