ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς ψήφισαν οι «6» - Οι ψήφοι για το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο, την εκλογή ΠτΔ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2019, 16:56
Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς ψήφισαν οι «6» - Οι ψήφοι για το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο, την εκλογή ΠτΔ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Facebook Twitter Whatsapp

Η «ακτινογραφία» των ψήφων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «ακτινογραφία» των ψήφων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και αυτό γιατί οι «έξι» που προσχώρησαν πρόσφατα στην κυβερνητική πλειοψηφία, δεν ψήφισαν με ενιαία γραμμή.

Την ίδια στιγμή, η ανάλυση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των «151» για να προχωρήσει στην επόμενη ψηφοφορία το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς μεσολάβησαν συνεχείς καταμετρήσεις.

Επίσης, φάνηκε και η διαφορά απόψεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, γεγονός που έθεσε εκτός αναθεώρησης το εν λόγω άρθρο.

Τέλος, μετατοπίσεις παρατηρήθηκαν και αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, που ήταν πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γ. Μιχελογιαννάκη να τάσσεται υπέρ.

Έτσι ψήφισαν οι «6» της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Χωρίς ενιαία γραμμή αλλά με ενδιαφέρουσες πολιτικά τοποθετήσεις, ψήφισαν στην διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, οι «6» ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο που πέρασε από σαράντα κύματα για να λάβει τους «151», θετικά ψήφισαν οι Κουίκ, Δανέλλης και Παπακώστα (καταψήφισε τον πολιτικό όρκο), ενώ «παρών» δήλωσαν οι Ζουράρις, Κουντουρά και Κόκκαλης. Αντίθετα όλοι τους ψήφισαν θετικά στα άρθρα 30 και 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρουσες τέλος ήταν και οι τοποθετήσεις τους στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τους Δανέλλη Παπακώστα και Κουντουρά να ψηφίζουν «ναι» και τους Κουίκ, Ζουράρι και Κόκκαλη «όχι».

Πώς συγκέντρωσε τους «151» το άρθρο 3

Ως προς το άρθρο 3 συγκεκριμένα, τελικά η πλειοψηφία βρέθηκε με τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών. Και αυτό γιατί δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Κασιμάτη δεν ψήφισαν την πρόταση, κατεβάζοντας το όριο των «ναι» στις 143 ψήφους.

Ωστόσο μετά τις συνεχείς καταμετρήσεις βρέθηκαν τελικά «8» ανεξάρτητοι που ουσιαστικά στέλνουν την διάταξη στις επόμενες φάσεις της αναθεώρησης. Συγκεκριμένα, θετικά στο άρθρο 3 τοποθετήθηκαν οι: Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Λυκούδης, Γ. Μαυρωτάς, Γρ. Ψαριανός, Τ. Κουίκ, Σπ. Δανέλλης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Κ. Παπακώστα.

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Αναφορικά με το άρθρο της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καταγράφηκαν ισχυρές διαφοροποιήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας.  Συγκεκριμένα στους διαφωνούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγονται οι Ν. Κοτζιάς, Στ. Κοντονής, Ν. Φίλης, Φ. Βάκη αλλά και η Ν. Κασιμάτη. Οι εν λόγω διαφοροποιήσεις μάλιστα οδήγησαν στην καταψήφιση του άρθρου 30 που θέτει προσκόμματα ως προς την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ή από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα. 

Ποιοι βουλευτές είπαν «ναι» στην αλλαγή του άρθρου 16

Τέλος, πολυσυλλεκτική αποδείχτηκε η πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του περίφημου άρθρου 16 και την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα σε πολλές πτέρυγες της Βουλής με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Γιάννη Μιχελογιαννάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Γιάννη Δημαρά που δήλωσε παρών. Στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως «ναι» ψήφισαν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Σαρίδης, Κ. Κατσίκης, Γ. Μαυρωτάς, Γ. Λαζαρίδης, Γρ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς, Σπ. Λυκούδης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Νικολόπουλος.