ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Στον αστερισμό της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2019, 22:33
Ανασχηματισμός: Στον αστερισμό της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της «μίνι» αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πλέον για τα καλά στον αστερισμό της Κεντροαριστεράς. Αυτό έδειξε τόσο ο ανασχηματισμός όσο και η χτεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την οριστική ρήξη με τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει το νέο σύστημα συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύστημα με το οποίο το κυβερνών κόμμα όχι μόνο θα πάει στις εκλογές αλλά και θα πορευτεί, όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα χρόνια.

Ο ανασχηματισμός

Τρία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε το μεσημέρι:

  • Πρώτον, εκφράστηκε εντυπωσιακά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, όπως άλλωστε αναμενόταν. Μάλιστα οι υπουργοποιήσεις των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα σηματοδοτούν μια ποιοτική αναβάθμιση αυτού του ανοίγματος. Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν θέσεις υπουργικής ευθύνης όχι απλώς κάποια πρόσωπα που είχαν μια ιστορική σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στελέχη που μέχρι πρότινος συμμετείχαν στα καθοδηγητικά όργανα του ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός δείχνει εμμέσως τη μετατόπιση το ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο.
  • Δεύτερον, η περιορισμένη έκταση του ανασχηματισμού δεν συνάδει με τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της.
  • Τρίτον, ενισχύθηκε περαιτέρω η θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου που ορίστηκε υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, θεωρείται μια από τις πιο στενές πολιτικές φίλες του του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ κοντά του βρίσκεται και ο Κώστας Μπάρκας που έγινε υφυπουργός Εργασίας. Χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα σε τάση, είναι αρκετά μεγάλος πλέον ο κύκλος των κυβερνητικών στελεχών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στον κ. Τζανακόπουλο.

Ο αστερισμός και οι ομόκεντροι κύκλοι

Πέρα όμως από τον ανασχηματισμό, το ζήτημα του κεντροαριστερού ανοίγματος κυριάρχησε στη χτεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες είναι ότι οι κεντροαριστεροί συνομιλητές τους δεν συγκροτούν ενιαία συλλογικότητα. Μέχρι τώρα καταγράφονται τρεις βασικές ομαδοποιήσεις: Μια γύρω από τον Νίκο Μπίστη, μια με βασικό πρόσωπο τον Μιχάλη Σαμπατακάκη και μια που αποτελείται από στελέχη που αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα από το ΚΙΝΑΛ. Αυτός ο κατακερματισμός δυσκολεύει τις κινήσεις του Μαξίμου και περιπλέκει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ τέθηκε εκ νέου το θέμα της συγκρότηση της νέας συμμαχίας σε «ομόκεντρους κύκλους», κάτι που πρακτικά σημαίνει τη διαμόρφωση ενός καινούργιου σχήματος με κάποιο όνομα του τύπου «Προοδευτική Συμμαχία». Ωστόσο, η πλειονότητα των μελών του οργάνου, του Αλέξη Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένου, προκρίνουν τη λύση του «αστερισμού». Δηλαδή στις εκλογές κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους συνεργαζόμενους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συνεργασία θα αποτυπωθεί στον τίτλο του ψηφοδελτίου στο πρότυπο του παλιότερου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το άνοιγμα στα αριστερά

Στη συνεδρίαση της ΠΓ ομάδα στελεχών έθεσε το ζήτημα του συνδυασμού του κεντροαριστερού ανοίγματος με αντίστοιχο άνοιγμα στα αριστερά, προκειμένου να επιτευχθεί εξισορρόπηση και μην μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Ωστόσο, το αντεπιχείρημα ήταν ότι προς τα αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνομιλητές, δεδομένου ότι το χάσμα που άνοιξε το καλοκαίρι του2015 παραμένει αγεφύρωτο. Η μορφή που πήρε τελικά ο ανασχηματισμός φαίνεται να κλείνει τη σχετική συζήτηση.