ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακόμη και «άδειασμα» Τσίπρα σε Παυλόπουλο το 2020, βλέπουν στη ΝΔ

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:05
Ακόμη και «άδειασμα» Τσίπρα σε Παυλόπουλο το 2020, βλέπουν στη ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

 «Προεκλογικός ο ανασχηματισμός, δεν αποκλείεται αιφνιδιασμός με κάλπες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προεκλογικό, χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ, τον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης , στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Η απουσία δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και η κάλυψη των κενών θέσεων που άφησαν οι υποψηφιότητες Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ, από τους Κατρούγκαλο, Μωραΐτη, Τόλκα και τη διευθύντρια του Γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου, δείχνουν σύμφωνα με την εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να διαταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες και επομένως οι κάλπες είναι κοντά.

Άλλωστε, οι συγκεκριμένες επιλογές, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, φανερώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεμείνει από «πάγκο», καθώς, όπως τόνιζαν, ακόμη και ο Νίκος Μπίστης κατάλαβε ότι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει. Ήδη πληθαίνουν οι πληροφορίες, ότι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, του προτείνουν να μην προκηρύξει εκλογές στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές –ημερομηνία που θεωρείται δεδομένη, αλλά νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση, πιθανότατα για τις 14 Απριλίου, όπως έχει γράψει ήδη το newpost.gr.

Όσο για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, τα ονόματα των δύο «βοηθών κηπουρών του ΠΑΣΟΚ», όπως τους χαρακτήριζαν πηγές της ΝΔ, αποδεικνύουν ότι ως πρωτοβουλία μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο, τόσο οι Θ. Μωραΐτης και Α. Τόλκας που σχετίζονται με τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τα πρόσωπα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που είναι δίπλα στον κ. Τσίπρα την τελευταία 3ετία, δεν μπορούν να φέρουν ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν επηρεάζουν κανέναν στη βάση του ΚΙΝΑΛ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στη ΝΔ θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται κανονικά σε προεκλογική περίοδο και ρίχνουν το αντιπολιτευτικό βάρος στη στάση του Μαξίμου στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που είναι σε εξέλιξη. Στο γαλάζιο επιτελείο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από την πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης την Πέμπτη στη Βουλή, όταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές αρνήθηκαν να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 (παρ.1) που εκείνοι είχαν προτείνει, απορρίπτοντας επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.

Η πιο πιθανή εξήγηση που δίνουν στη ΝΔ, είναι αυτό να έγινε συντονισμένα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα σε μια προσπάθεια να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών (άρθρο 32). Κάτι τέτοιο θα εδινε τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα, να εργαλειοποιήσει ξανά την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως το 2014.

Και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, πρόκειται στις επόμενες ημέρες να καλέσει τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί, αν στις 14 Μαρτίου που θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία, όλοι οι βουλευτές του θα ξαναψηφίσουν την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής με την πρόκληση εθνικών εκλογών ή θα προβάλλουν ως δικαιολογία την μη εκλογή του ΠτΔ από το λαό, που οι ίδιοι δεν πέρασαν με το άρθρο 30, για να υπαναχωρήσουν και στο άρθρο 32.

Ωστόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν και κάτι ακόμη, παρά τις αναφορές του κ. Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας στο όνομα του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν απευθυνόταν στον κ. Μητσοτάκη: κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο, λένε από τη ΝΔ, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ξανά την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Όπως τονίζουν, είναι ο ίδιος, που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, αλλά υπέγραψε το 3οκαι το άτυπο 4ομνημόνιο και που απέδειξε ότι δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και τον θεσμό του ΠτΔ για μικροκομματικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οδού Πειραιώς, αυτό πιθανότητα συμβαίνει και αυτή τη στιγμή με την ενδεχόμενη επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 32, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να ρίξει την επόμενη κυβέρνηση με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ. Άλλωστε, υπενθυμίζουν, ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν είχε προτείνει κανένα πρόσωπο το 2014, για την ύψιστη αυτή θέση, αλλά και αμφιταλαντευόταν ακόμη και μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.