ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κάλυψη αλλά και φρένο στον Πολάκη – Στήριξη σε Μωραΐτη και Τόλκα

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2019, 16:17 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2019, 12:07
Τσίπρας: Κάλυψη αλλά και φρένο στον Πολάκη – Στήριξη σε Μωραΐτη και Τόλκα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Το ζήτημα Πολάκη, η διεύρυνση της κεντροαριστεράς και η θετική ατζέντα στο υπουργικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη σημερινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε από τη μια μεριά να κλείσει ζητήματα που κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, και από την άλλη να επιβάλει μια πιο «θετική» ατζέντα η οποία εξυπηρετεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Κρατώντας λεπτές ισορροπίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει το έναυσμα της φυγής προς τα μπρος για το κυβερνητικό σχήμα.

Το ζήτημα Πολάκη

Ο κ. Τσίπρας έδωσε πολιτική κάλυψη στον Παύλο Πολάκη για την κόντρα του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Για την ακρίβεια, η κάλυψη στον κ. Πολάκη δόθηκε δια των έμμεσων βολών στον Γιάννη Στουρνάρα: «Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μην ανοίξει νέο γύρο αντιπαράθεσης: «Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

Με αυτόν τον διπλό τρόπο, κάλυψη αλλά και φρένο, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κρατήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία. Από τη μια μεριά, στο Μαξίμου θεωρούν ότι κ. Πολάκης αποτελεί πολιτικό δίαυλο με «πληβειακά στρώματα». Μάλιστα ορισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν «λαϊκό ήρωα». Από την άλλη, η συμπεριφορά του κ. Πολάκη ενοχλεί σημαντικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη ως βασικό επιχείρημα για να στηρίξουν την τοποθέτησή τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «λαϊκίστικο μόρφωμα». Η ισορροπία φαίνεται ότι βρέθηκε στη γραμμή «ναι μεν, αλλά».

Τόλκας και Μωραΐτης

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρα στήριξε τους κκ Μωραΐτη και Τολκα που μόλις ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα, στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες 53+ ότι επιμένει στις επιλογές του. Αναφερόμενος στα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση. Η προσπάθεια έχει κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο. Γύρω της συσπειρώνονται δυνάμεις από όλο το φάσμα το δημοκρατικό και δεν ανήκουν αποκλειστικά από την Αριστερά. Είναι η ένωση των δυνάμεων που δίνει στην κυβέρνηση να ενώνει του Έλληνες με έναν μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την κρίση. Είναι ευτυχές όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και βλέπουν ότι το δικό μας πολιτικό σχέδιο κατάφερε να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στο ξέφωτο και στη σταθερότητα».

Να σημειωθεί επίσης ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει μεν η συζήτηση για να αποσυμπιεστεί η εσωκομματική ένταση, αλλά δεν θα έχει «περάσει» το αίτημα των 53+ για έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Η θετική ατζέντα

Πέρα από τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες, ο κ Τσίπρας προσπάθησε να προωθήσει τη «θετική» ατζέντα της κυβέρνηση προβάλλοντας την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια διπλή δέσμη μέτρων ενίσχυσης της στέγης συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

·        Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

·        Το πρόγραμμα επιδότησης δόσης για μέρος όσων έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Το πρόγραμμα αυτό έχειι συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, και αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να μειώσουν τη δόσης με μείωση επιτοκίου κι επιμήκυνση του δανείου. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 200 εκατομμύρια θα δώσουν μια επιπλέον «ανάσα» στους ισολογισμούς των τραπεζών, άμεσα ως ζεστό χρήμα κι έμμεσα γιατί θα «ξεκοκκινίσουν» αρκετά στεγαστικά δάνεια.

Η γενική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικών παροχών αποτελεί το μεγάλο όπλο του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγους που θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε αποσπά την προσοχή από την οικονομία.