current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση18:46

Τραμπ σε Τσίπρα για «Πρέσπες»: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, να εμπνεύσει και άλλες χώρες η συμφωνία»

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Δημοσίευση 18:46’
αρθρο-newpost

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Συγχαρητήριες επιστολές προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τραμπ αναφέρει ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, καθώς και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Περαιτέρω, ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διάφορες τους.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η επιστολή προς τον Ζάεφ

Στην επιστολή του προς τον Ζόραν Ζάεφ, ο Τραμπ τονίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει την θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 «Ελπίζω ότι η Συνθήκη της Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι άλλα απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον» σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και καταλήγει:

«Σας συγχαίρω, γι΄ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Κύρωσε η Βουλγαρία το πρωτόκολλο εισδοχής

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Βουλή της Βουλγαρίας κύρωσε ομόφωνα το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική για την Συμμαχία. Η Βουλγαρία υποστηρίζει με συνέπεια, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έχει αναλάβει τη δέσμευση να εργαστεί, με σκοπό να ενθαρρύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, που αποσκοπούν στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, στη Βουλή, πριν την κύρωση του Πρωτοκόλλου.

Συμπλήρωσε ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία προόδου των χωρών. «Η ενταξιακή πορεία της γείτονος δεν ήταν εύκολη. Η μελλοντικές κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των αμυντικών ικανοτήτων τους» επεσήμανε.


σχετικα αρθρα