current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση05:07

Το ναυάγιο στην κεντροαριστερά στροφή, τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και η αυτοδυναμία ΝΔ

Πού πηγαίνουν οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων που αποσυντίθενται

 

Δημοσίευση 05:07’
αρθρο-newpost

Πού πηγαίνουν οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων που αποσυντίθενται

 

Σε καταστροφικό ναυάγιο για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται η επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να στρέψει το καράβι προς τα κεντροαριστερά και να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ. Με διάφορες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. με τις υπουργοποιήσεις του Άγγελου Τόλκα και του Θάνου Μωραΐτη, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να προσεγγίσει τους άνω των 60 ετών ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ισορροπήσει την τεράστια απώλεια σε νεότερες ηλικίες, που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, της ανεργίας και των αβάσταχτων φόρων.

Ωστόσο, όπως καταγράφεται στο πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, το Κίνημα Αλλαγής, παρά τη σκληρή προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσεγγίσει τη βάση του, παραμένει στην 3η θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, με την εκλογική επιρροή του να εκτιμάται στο 8,5%. Τελικά αποδεικνύεται ότι τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός για να συμβολίσουν το «άνοιγμα», δεν έχουν καμία απήχηση στη βάση του ΚΙΝΑΛ, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες για «συμπόρευση» έχουν πέσει στο κενό.

Για παράδειγμα, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ένα» του Γιάννη Δραγασάκη τη Δευτέρα, με θέμα «Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη», δεν προσήλθε κανένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και ομιλητές ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο  Χριστόφορος Βερναρδάκης, ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο θα συμβεί και στις 4 Μαρτίου, σε εκδήλωση προώθησης της προοδευτικής συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών, στην οποία θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν.

Ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπούλμαν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη, που φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το «παρών» προτίθεται να δώσει και ο κ. Τσίπρας, ωστόσο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης που προσκλήθηκαν, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετάσχουν, με την Χαριλάου Τρικούπη να καταγγέλλει την εκδήλωση ως «στημένη», στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον ευρωσοσιαλιστικό χώρο.

Ο μόνος που δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι θα κάνει, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όμως, λίγες ώρες μετά τις υπουργοποιήσεις Τόλκα και Μωραΐτη, παρενέβη δημόσια και άφησε αιχμές για καιροσκοπισμό, κλείνοντας την πόρτα στον πρωθυπουργό. Πιο σκληρά κινήθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, που εκτίμησε ότι «είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό κόμμα» και επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για την προσπάθειά του να μιμηθεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «και ο Χάρρυ Κλυνν ήταν έξοχος μίμος του Ανδρέα».

Τα τοξικά δάνεια και η αυτοδυναμία

Σύμφωνα με την Public Issue πάντως, σε παράγοντα πολιτικής απομόνωσης και κοινωνικής περιχαράκωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Στον αντίποδα, η ΝΔ που κινείται με ανοικτό προβάδισμα 14,5 μονάδων ως προς την εκλογική επιρροή της, φέρεται να συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.

Το γεγονός αυτό έχει διπλό αντίκτυπο, καθώς δεν λειτουργεί μόνο υπέρ της ΝΔ και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να φθάσει την αυτοδυναμία, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον σημερινό εκλογικό νόμο, το ποσοστό των μικρότερων κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, είναι εκείνο που καθορίζει την επίτευξή της. Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν πάντως, ότι συμπεριφορές τύπου Πολάκη και η κάλυψη από τον κ. Τσίπρα δημιουργούν μεγάλη δυσαρέσκεια από την παρούσα διακυβέρνηση και συρρικνώνουν κι άλλο την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το γαλάζιο επιτελείο, το δάνειο Πολάκη και η στάση του απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα είναι ένα ακόμη περιστατικό που αποδομεί τελείως ότι είχε μείνει από το κυβερνητικό αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο για τη ΝΔ. Η αποκάλυψη του «Βήματος» ότι ο κ. Τσίπρας για να διευθετήσει τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες, υπέγραψε σύμβαση με την Εθνική στις 24 Νοεμβρίου του 2017 για 10 εκατ. ευρώ, με εχέγγυο την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2023 και το κτίριο της Κουμουνδούρου, δίνει ένα ακόμη πλήγμα στα περί ηθικού πλεονεκτήματος.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούσε τα δύο παλαιότερα κόμματα εξουσίας: ότι δανείζονταν ενεχυριάζοντας τη μελλοντική τους κρατική επιχορήγηση. Μόνο που σήμερα ισχύει ο νόμος 4304/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων και ο οποίος απαγορεύει τη «χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους».

Στο τοξικό κλίμα που δημιουργούν τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καθημερινή «φασαρία» που θα κάνει ο Πάνος Καμμένος, μέχρι να στηθούν οι κάλπες.  Ο πρώην υπουργός Άμυνας με συνέντευξή του χθες το βράδυ στο TRT, εξαπέλυσε νέες βολές στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «αυτός έκανε την προδοσία, αλλά και νέα ολομέτωπη επίθεση, σε Νίκο Κοτζιά, Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα

 


σχετικα αρθρα