ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά και Brexit στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2019, 14:39 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2019, 18:15
Ελληνοτουρκικά και Brexit στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεδρίασε υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δυόμισι ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ενώ συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit, καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Τριγάζης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος, από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης κι από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Επίσης, παρόντες ήταν η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Μάρκος Μπόλαρης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως το σημερινό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά την τελευταία του σύγκληση, στις 21 Δεκεμβρίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι: «Η πολιτική των προκλήσεων της Άγκυρας δεν πρόκειται να σταματήσει επειδή ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Τούρκο ομόλογό του. Θα πρέπει η χώρας μας, αφενός να έχει υψηλή αποτρεπτική ικανότητα και σύγχρονα εξοπλιστικά μέσα και αφετέρου να επενδύσει στην διπλωματία και τις συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις μεγάλες δυνάμεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ