ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεονάσματα: Συμφωνία των κομμάτων για μείωση, επιφυλάξεις για κοινή δράση

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2019, 23:48
Πλεονάσματα: Συμφωνία των κομμάτων για μείωση, επιφυλάξεις για κοινή δράση
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

«Ανύπαρκτο φαντασιακό αντάλλαγμα στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη τα περί μείωσης των πλεονασμάτων», δηλώνει στο Newpost ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν και τα κόμματα να συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Μνημόνιο, εντούτοις, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικά (αν όχι αρνητικά) στην από κοινού στήριξη στους δανειστές του σχετικού αιτήματος.

Η συνέντευξη Τσακαλώτου

Το θέμα της διακομματικής συναίνεσης για τη μείωση των πλεονασμάτων άνοιξε χθες με τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε στο αμερικάνικο οικονομικό κανάλι: «Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

Ο διάλογος με Μητσοτάκη

Μετά τη διάψευση του fake news ότι ο κ. Τσακαλώτος προέβλεψε νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.

Σε tweet του ο αρχηγός της ΝΔ παρατήρησε: «Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω.»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε επίσης μέσω Twitter: «Αντί απάντησης στον κ. Μητσοτάκη, λίγη ιστορική μνήμη. Από το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά στις 9.5.2014». Το διάγραμμα που παραθέτει ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017, καθώς και 4,2% για το 2018. Στο 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπονταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% για το 2015 και πλεονάσματα 0,50% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επίσης σε πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022, καθώς και 2,2% έως το 2060. Πλεονάσματα της τάξης 3,5% για μια πενταετία σημαίνει ότι η θα βγουν από την ελληνική οικονομία 31,5 δισεκατομμύρια τα οποία θα διοχετευτούν στους δανειστές.

«Ανύπαρκτο αίτημα»

Το Newpost ρώτησε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένος να συμπράξει με τη ΝΔ για να υποστηρίξουν μαζί το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων. Ο αξιωματούχος μας απάντησε: «Δεν υπάρχει αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων. Πρόκειται για ένα ανύπαρκτο φαντασιακό αντάλλαγμα στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή ενός ακόμα ακόμα πιο σκληρού Μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής ισοπέδωσης.»

Άλλη ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στο Newpost ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δει υπό προϋποθέσεις κοινή στάση το των κομμάτων στο ζήτημα: «Τα πλεονάσματα του 3,5% αποτελούν αναπτυξιακό φραγμό. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία για τη μείωσή τους, αρκεί αυτό να μην συνδέεται με ένα πλαίσιο που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική πολιτική (ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου κτλ) και τους ασθενέστερους οικονομικά».

Η αντιπολίτευση

Τι λέει όμως η αντιπολίτευση; Το Newpost ζήτησε από τον Κωστή Χατζηδάκη το σχόλιο του. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθήνας μας είπε: «Μέχρι τώρα ο κ. Τσακαλώτος αντιμετώπιζε με περιφρόνηση τη δική μας θέση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι είναι πιο εύκολο να συνάψει ο ίδιος δεσμό με την Σκάρλετ Γιόχανσον παρά να μειωθούν τα πλεονάσματα. Η αλλαγή στάσης του είναι καλοδεχούμενη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα συνεχόσουν να κρατάνε ψηλά το θέμα των πλεονασμάτων. Πρόκειται για εθνικό στόχο και στους εθνικούς στόχους κινούμαστε αντίστοιχα. Η κυβέρνηση της ΝΔ το πρώτο χρόνο θα μειώσει τους φόρους με αντίστοιχη μείωση των δαπανών. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών όπως το έκαναν η Ιρλανδία και η Κύπρος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να σταθεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα έχει την ευκαιρία να το δείξει.»

Από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπός του Παύλος Χρηστίδης είπε: «Η θέση του ΚΙΝΑΛ για έχει εκφραστεί από όταν ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο. Με πλεονάσματα 3,5% που συμφώνησε η κυβέρνηση, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Η Φώφη Γεννηματά θέτει συνεχώς το ζήτημα στις επαφές της με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κάτι που δεν κάνουν ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς υποστηρίζουμε την ενιαία εθνική γραμμή, αλλά για κάτι πιο συγκεκριμένο πρέπει να δούμε τι ακριβώς μας ζητείται.»

Ναι μεν, αλλά…

Ενώ λοιπόν όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πλεονάσματα του 3,5% συνιστούν μείζον πρόβλημα για την οικονομία, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάρει πρωτοβουλίες διακομματικής δράσης για να προωθηθεί η μείωσή τους. Πιθανόν το θέμα να τεθεί με διαφορετικούς όρους μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.