ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποθέσεις Ν. Γεωργιάδη, ΚΕΕΛΠΝΟ, Τσουκάτου και Σαλμά: Οι εξελίξεις στα δικαστικά μέτωπα, βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2019, 19:47
Υποθέσεις Ν. Γεωργιάδη, ΚΕΕΛΠΝΟ, Τσουκάτου και Σαλμά: Οι εξελίξεις στα δικαστικά μέτωπα, βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόβλεψη έμπειρων πολιτικών στελεχών ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μοιάζει να επιβεβαιώνεται

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαρύ είναι το δικαστικό δελτίο της ημέρας, βάζοντας ταυτόχρονα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρωτόδικη καταδίκη του Νίκου Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και συμβούλου μέχρι πρότινος του Κυρ. Μητσοτάκη, για υπόθεση παιδεραστίας σε συνέχεια έρευνας που ξεκίνησε το 2010 στο Μολδαβία, υπήρξε η πιο «βαριά», από ηθικής τουλάχιστον απόψεως, υπόθεση.

Η δικαστική απόφαση έδωσε ήδη την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας της και πολιτική διάσταση, καθώς όπως επισημαίνεται η Ν.Δ. χαρακτήρισε πολιτική δίωξη την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ενώ άλλοι αξιωματούχοι της ΝΔ παραβρίσκονταν στο ακροατήριο σε όλη τη διάρκεια της δίκης.

Στελέχη του Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης εξακολουθεί να λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τους “φίλους¨ του». «Η καταδίκη του κ. Γεωργιάδη έδειξε την αριστεία του κ. Μητσοτάκη σε όλο το μεγαλείο της», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Γεωργιάδης, που ήδη κίνησε τις διαδικασίες έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης, έκανε λόγο για δικαστική πλάνη και κατασκευασμένη υπόθεση. «Με σθένος και παρρησία υποστήριξα και υποστηρίζω ότι είμαι αθώος. Η απόφαση ήταν προϊόν δικαστικής πλάνης καθώς από την όλη διαδικασία δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος μου. Παρά ταύτα έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος πως στο Εφετείο θα δικαιωθώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υγεία

Ενώ πάνω από το πολιτικό σκηνικό πλανώνται οι κυβερνητικοί υπαινιγμοί για την υπόθεση Novartis, οι εξελίξεις ήρθαν από δύο παράλληλα εξεταζόμενες υποθέσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ζήτημα των αρθροσκοπήσεων για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πέντε προσώπων για την υπόθεση 74 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Τα πέντε στελέχη της περιόδου 2011-2014 που διώκονται είναι οι: Τζένη Κρεμαστινού, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Κατερίνα Πολύζου, Σταμάτης Πουλής και Θεόδωρος Παπαδημητρίου. Με κάποιους εξ αυτών, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης έχει ανοικτό μέτωπο.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν στα αδικήματα της απιστίας από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις αλλά και σύσταση συμμορίας.

Λίγο αργότερα, μία ακόμη υπόθεση ήρθε να ρίξει νερό στον κυβερνητικό μύλο.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Μάριου Σαλμά για υπόθεση υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η υπόθεση που ερεύνησε η εισαγγελία Διαφθοράς αφορά ενδεχόμενη ζημιά του ΕΟΠΥΥ χιλιάδων ευρώ από την υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις. Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δυο διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα συστεγάζονταν με το ιδιωτικό ιατρείο του κ. Σαλμά.

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπήκαν 553 παραπεμπτικά τα οποία υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση. Τα 543 συνταγογραφήθηκαν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και φέρονται να διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο σύνολο τους. Μεταξύ άλλων προέκυψε πως 363 παραπεμπτικά δεν έφεραν υπογραφή ασφαλισμένου, ενώ 109 από αυτά δεν είχαν σφραγιστεί από τον πάροχο υγείας.

Το μαύρο χρήμα των κομμάτων

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το μέτωπο των μαύρων χρηματοδοτήσεων, με επίκεντρο τις αναφορές Τσουκάτου για δισεκατομμύρια δραχμές προς το ΠΑΣΟΚ από εταιρείες κατά την προεκλογική περίοδο του 2000.

Ο κ. Τσουκάτος, όπως είχε γράψει το περασμένο Σάββατο το «Law and Order» κλήθηκε και κατέθεσε στον εισαγγελέα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκε στα όσα είχε αναφέρει κατά την απολογία του στη δίκη της Siemens. Έτσι, φέρεται να μην αποκάλυψε ούτε σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που χρηματοδοτούσαν το κόμμα με 16 δισ. δρχ. Όπως φέρεται να ανέφερε δεν μπορεί να αποκαλύψει τα στοιχεία τους, διότι υπάρχει κώδικας εχεμύθειας. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και έχει ως στόχο να διακριβώσει εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα. Στο πλαίσιο δε αυτής δεν αποκλείεται να κληθούν ως μάρτυρες από τον εισαγγελέα και άλλα πρώην, πλέον, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν σχέση με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόκειται για μία ακόμη υπόθεση που, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο διάστημα μέχρι τις κάλπες.

Πότε θα στηθούν αυτές; Εάν το Μαξίμου του κ. Τσίπρα εκτιμά ότι θα υπάρξουν στοιχεία που, ενδεχομένως, μπορεί να αξιοποιήσει στην μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να επιλέξει να εξαντλήσει τα περιθώρια.