ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ALCO: Καταλύτης για την επιλογή των ψηφοφόρων οι «Πρέσπες» - Προβάδισμα ΝΔ με 6,5%

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2019, 20:22
Δημοσκόπηση ALCO: Καταλύτης για την επιλογή των ψηφοφόρων οι «Πρέσπες» - Προβάδισμα ΝΔ με 6,5%
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μπροστά η ΝΔ και στην παράσταση νίκης, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Μητσοτάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου αλλά και την παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Την ίδια στιγμή, η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να αποτελεί καταλύτη για την επιλογή των πολιτών στις εκλογές. Επιπρόσθετα, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό.

Μπροστά η Νέα Δημοκρατία

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 23,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%, η Χρυσή Αυγή 5,3%, το ΚΚΕ 5,1%,  το ΚΙΝΑΛ 4,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, η Λαϊκή Ενότητα 2,6%, οι ΑΝΕΛ 1,4% όπως και η Ελληνική Λύση, το Ποτάμι 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6,7%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, τα ποσοστά ανέρχονται ως εξής:

 • ΝΔ: 26,9%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%
 • Χρυσή Αυγή: 6%
 • ΚΚΕ: 5,8%
 • ΚΙΝΑΛ: 4,6%
 • Ένωση Κεντρώων 3%
 • ΛΑΕ: 2,9%
 • ΑΝΕΛ: 1,6%
 • Ελληνική Λύση: 1,6%
 • Το Ποτάμι: 1,5%
 • Άλλο: 7,5%
 • Αναποφάσιστοι: 18,2%

Στην παράσταση νίκης, το 43% απαντά πως η ΝΔ θα επικρατήσει χωρίς αυτοδυναμία, το 17% απαντά πως η ΝΔ θα επικρατήσει με αυτοδυναμία, το 11% βλέπει νίκη ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία και το 2% πιστεύει πως το κυβερνών κόμμα θα επικρατήσει με αυτοδυναμία.

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό σε ποσοστό 29% (+2%). Το 24% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα (-1%) και το 43% απαντά «κανένας».

Καταλύτης οι «Πρέσπες»

Από τη δημοσκόπηση καθίσταται σαφές πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει την επιλογή των πολιτών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Το 67% απαντά ότι θα επηρεαστεί σίγουρα η επιλογή του από τη Συμφωνία, ενώ το 23% απαντά πως θα επηρεαστεί λίγο.

Την ίδια στιγμή ,το 59% απαντά πως θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Σκόπια», το 27% με το συνταγματικό της όνομα [Βόρεια Μακεδονία] και το 7% με το όνομα που ίσχυε μέχρι πρότινος, δηλαδή το ΠΓΔΜ.

Σε λάθος κατεύθυνση η οικονομία

Ως προς την οικονομία, το 71% απαντά πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 20% προς τη σωστή.

Πάντως το 39% απαντά πως θα επηρεάσουν πολύ την επιλογή του στις εκλογές οι εξαγγελίες από την κυβέρνηση των οικονομικών μέτρων [αύξηση κατώτατου μισθού, επιδόματα κλπ], το 35% απαντά πως θα το επηρεάσουν λίγο και το 19% καθόλου.

Επιπρόσθετα το 42% απαντά πως εάν κυβερνούσε η ΝΔ τα πράγματα θα ήταν ίδια, το 30% χειρότερα και το 21% καλύτερα.

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η καταγραφή των συσπειρώσεων των κομμάτων. Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται ακόμη μια φορά σε πολύ υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στο 81%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 53%. Όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, ένα 6% φαίνεται να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ένα 17% από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα, ενώ ποσοστό 18% όσων ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.

Στη ΝΔ, οι διαρροές είναι πολύ μικρότερες. Ένα ποσοστό 5% φαίνεται να μετακινείται προς άλλο κόμμμα, ενώ ένα 3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 9% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ