ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ στον ΣΚΑΪ: Ελληνική εσωτερική υπόθεση το δημοσίευμα του BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2019, 20:34
Facebook Twitter Whatsapp

«Είχε βαθύ νόημα για εμάς, αλλά δεν είχε σημασία για την Ελλάδα», ανέφερε σχολιάζοντας την πρόταση για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει για το δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Ντιμιτρόφ αποκαλύπτει το παρασκήνιο γύρω από την πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα του BBC, ο κ. Ντιμιτρόφ αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας, παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο σημείο που αναφέρει ότι δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας και της Β. Μακεδνίας. Ανέφερε επίσης πως το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί «μέρος του εσωτερικού ελληνικού πολιτικού διαλόγου»:

«Η συμφωνία λέει να μην παρεμβαίνουμε ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε, είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό είναι θέμα ελληνικής συζήτησης. (…) Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης. (…) Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία, εργαστήκαμε σκληρά για να την πετύχουμε και είμαστε προσηλωμένοι στο να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Όπως είπα, αυτό είναι ζήτημα για τον διάλογο εντός της Ελλάδας. Έχουμε να κάνουμε πολλά σε άλλους τομείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας αποκάλυψε το πώς έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πατρότητά της: «Αυτή η πρόταση ήρθε ουσιαστικά μέσα από την πίεση να βρούμε μία διέξοδο. Ήταν στο Σούνιο, θέλαμε να βρούμε κάτι που έχει βαθύ νόημα για εμάς και να μην έχει σημασία για εσάς. Έτσι φτάσαμε σε αυτή την πρόταση».

Ως προς το πότε αισθάνθηκε πως έχει κλείσει η συμφωνία, ο κ. Ντιμιτρόφ, υποστήριξε: «Ήταν μάλλον στη Νέα Υόρκη και ήταν μάλλον τον Μάιο νομίζω. Είχαμε μία συνάντηση μετά τη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες. Βασικά στη Νέα Υόρκη είχαμε έρθει σε συνεννόηση για τα σημεία – κλειδιά, αλλά ήταν προφορική συνεννόηση».

Τέλος αρνήθηκε ουσιαστικά να τοποθετηθεί και στις φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Β. Μακεδονίας: «Υπάρχει φήμη ότι θα είμαι ένας από τους υποψήφιους για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ένας φίλος λέει: Δεν μπορείς να πεις όχι σε μια πρόταση που δεν έχει γίνει και δεν μπορείς να πεις ναι σε μια πρόταση που έχει γίνει. Έτσι νομίζω τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι την Κυριακή, θα ξέρουμε ποιος είναι υποψήφιος».