current views are: 1

1 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση19:45

Επίσκεψη στα Σκόπια προανήγγειλε ο Τσίπρας – «Διπλωματικό αριστούργημα οι Πρέσπες»

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Δημοσίευση 19:45’
αρθρο-newpost

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδεία Ελλήνων επιχειρηματιών, μέσα στους επόμενους μήνες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών, «διπλωματικό αριστούργημα», ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, εξαπέλυσε πυρά κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία.  Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιμένοντας στη Συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το ονοματολογικό της γείτονος, ήταν μια υπόθεση «που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες» και επεσήμανε πως «και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας».

Επεσήμανε πως η κυβέρνησή του και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, «βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια».

Τι ανέφερε για το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έστρεψε το βλέμμα του στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως «η σημερινή Ελλάδα είναι μια δύναμη που έχει και τη γνώση και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης σε μια πολύπαθη περιοχή», και στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Εξωτερικών, υποστήριξε:

«Έτσι κι εμείς απλά αξιοποιήσαμε ευκαιρίες ώστε να συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο. Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά».

Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε: «Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία. Ιδιαίτερης σημασίας για το δεύτερο σκέλος, αποτελεί η αναβάθμιση των πάντα στενών σχέσεων μας με την Κύπρο. Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. (…) Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας πως «είναι χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και συνέχισε: «Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

«Διαφορετική χώρα η Ελλάδα σε σχέση με το 2014»

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το πρώτο εξάμηνο από την έξοδο από το μνημόνιο, «η κυβέρνησή μου αφοσιώθηκε σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις, και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Τόνισε επίσης πως «το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού.  Δίχως όμως και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν της διαφθοράς, της σπατάλης, του πελατειακού κράτους».

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως ο λαός εμπιστεύτηκε «εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο. Μια κυβέρνηση που εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, ενώ υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα έχει διανύσει το μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτά τα δεδομένα «δεν είναι τα δεδομένα ενόψει των εκλογών, αλλά τα εφόδια της Ελλάδας για τη νέα εποχή».

«Ένα είναι δεδομένο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα».

 Επεξηγώντας την άποψή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα και συνέχισε: «Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών. Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία. Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003. Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα. Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα. Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα».


σχετικα αρθρα