ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2019, 20:25
Πέρασε η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη ρύθμιση επανακαθορίστηκε η διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά το γεγονός πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους για την τροπολογία που αφορά στην κατάτμηση δήμων τελικά πέρασε από τη Βουλή.

Στην ψηφοφορία υπέρ ψήφισε, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αντίθετα, παρών ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Με τη ρύθμιση επανακαθορίστηκε η διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου.

Κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η τροπολογία που έφερε προς ψήφιση o υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και οι συναρμόδιοι υπουργοί προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνόντος κόμματος.

Το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών -που είχε πρώτο το Newpost αποκαλύψει- οι πολλαπλές συσκέψεις αλλά και η διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση πως εντός των προσεχών μηνών θα συσταθεί επιτροπή που θα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να περιορίσουν τις αντιδράσεις.

Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξέφρασαν ανοιχτά, από το βήμα της Βουλής, τις αντιρρήσεις τους.

Η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη εξέφρασε τη διαφωνία της στην τροπολογία και ειδικότερα στο σπάσιμο του δήμου.

«Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού», είπε.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Γιώργος Παπαηλιού που ζήτησε η κατάτμηση να γίνει και για τη δική του περιφέρεια. «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο» είπε ο κ. Παπαηλιού.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στην ΚΟ ήταν και το γεγονός πως ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης μίλησε ανοιχτά για καταψήφιση της τροπολογίας.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως από τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας του να εντάξει στους σχεδιασμούς και τρεις δήμους της περιοχής του. «Κύριε Πρόεδρε θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός και δεύτερον ότι εγώ δεν στηρίζω, δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία», ξεκαθάρισε.