current views are: 1

12 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση09:25

Από τον Ιούνιο σχεδίαζε την ανταλλαγή αγαλμάτων με τα Σκόπια η κυβέρνηση

Όσοι «πέφτουν από τα σύννεφα», μάλλον δεν θυμούνται τι σχεδίαζε η κυβέρνηση από πέρσι.

Δημοσίευση 09:25’
αρθρο-newpost

Όσοι «πέφτουν από τα σύννεφα», μάλλον δεν θυμούνται τι σχεδίαζε η κυβέρνηση από πέρσι.

Με non paper από τις 12 Ιουνίου 2018, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη ενημερώσει ότι προτίθεται να προβεί σε ανταλλαγή αγαλμάτων με τα Σκόπια, παρόλο που σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, διαψεύδει ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση.

Επειδή όμως τα γραπτά μένουν, παραθέτουμε το σημείο 13 του κυβερνητικού σημειώματος της 12ης Ιουνίου, με το οποίο το Μαξίμου επιχειρούσε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό πως πρόκειται για μια επωφελή συμφωνία με την οποία η χώρα μας θα εξασφάλιζε πολλά κέρδη. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν, λοιπόν:

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).   

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση είχε υπόψη της ή ήθελε να διαρρεύσει μια πιο περιορισμένη ανταλλαγή αγαλμάτων, κάνοντας λόγο μόνο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελικά, η ιδέα τους φάνηκε τόσο καλή που την επέκτειναν σε όλη την Ελλάδα, προτείνοντας την ανταλλαγή του εμβληματικού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον με κάποιο άλλο, το οποίο ενδεχομένως να απεικόνιζε τον Μέγα Αλέξανδρο, μιας και στα πλαίσια του αλυτρωτικού-εθνικιστικού σχεδίου «Σκόπια 2014», ο τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Γκρούεφσκι, είχε πλημμυρίσει τη χώρα του με αγάλματα και μνημεία που παρέπεμπαν στον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και την Ολυμπιάδα.

Ωστόσο, όλοι κατά καιρούς είχαν χαρακτηρίστει τα αγάλματα εκείνα κιτς, κακότεχνα και χωρίς καμία καλλιτεχνική αξία, οπότε είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα να θέλει να τα «υιοθετήσει», ανταλλάσσοντάς τα μάλιστα με γλυπτά αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας. 

Πηγές του Δήμου Αθηναίων εξέφρασαν στο newpost.gr την έκπληξή τους στα περί ανταλλαγής αγαλμάτων με τα Σκόπια, αναφέροντας κατηγορηματικά ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Παρά την καλή σχέση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και του ομολόγου του στα Σκόπια, Πέτρε Σιλέγκοφ, τις ανταλλαγές επισκέψεων των δύο δημάρχων στις πρωτεύουσες, αλλά και το σύμφωνο συνεργασίας που έχουν υπογράψει και το οποίο περιλαμβάνει την «πρόωθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού», μόνο ως ανέκδοτο ακούν στον Δήμο της Αθήνας να ανταλλάξουν αγάλματα με τα Σκόπια, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι κακόγουστα.

Διαψεύδει η Βόρεια Μακεδονία 

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πρωτοβουλία από μας για ανταλλαγή αγαλμάτων» είπε στο ethnos.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακόφσκι. «Σύμφωνα με την Συμφωνία κατά την προσεχή περίοδο σε όλα τα μνημεία τα οποία αποτελούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα υπάρχει ειδική σήμανση και θα αναφέρονται ρητά ως τέτοια. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη πρωτοβουλία που εξετάζεται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας», κατέληξε.

Η οδύσσεια του δικού μας «Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Μα, ίσως αναρωτηθεί κάποιος, να μην έχουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα; Έχουμε, από το 1992, αλλά από τότε ως τώρα κανείς δεν κατάφερε να το τοποθετήσει σε κάποιο σημείο της πρωτεύουσας. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, να ιππεύει τον  Βουκεφάλα, είναι έργο του σημαντικού γλύπτη Γιάννη Παππά, ύψους 3,50 μέτρων και βάρους 1.200 κιλών. Αγοράστηκε το 1992 από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2002 παραχωρήθηκε δωρεάν στον Δήμο Αθηναίων και από τότε ως πρόσφατα εξεταζόταν που θα τοποθετηθεί, εν μέσω διαφωνιών του ΚΑΣ, δημοτικών συμβούλων και νέων μελετών!

Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Αθηναίων, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το δημοτικό συμβούλιο πριν από αρκετούς μήνες ψήφισε υπέρ της τοποθέτησής του στη συμβολή της λεωφόρου Αμαλίας με τη Βασ. Όλγας. 

Το άγαλμα αναμένεται να τοποθετηθεί με «πρόσωπο» προς τον λόφο του Φιλοπάππου, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, ζήτησε στην εγκριτική του απόφαση «το βάθρο του να επενδυθεί με μάρμαρο μη απαστράπτον και να συνάδει, ει δυνατό, με το βάθρο του εγγύτατα ευρισκόμενου αγάλματος της Ελλάδας που στέφει τον Βύρωνα».

Η μελέτη του έργου ξεκίνησε από τον Γιάννη Παππά το 1941 και τελικά ολοκληρώθηκε το 1973. Ο καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το το 2005 χωρίς να δει το έργο του να στολίζει κάποιο σημείο της πρωτεύουσας.

 

 


σχετικα αρθρα