ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Ποινικός Κώδικας: «Ευνοείται η Χρυσή Αυγή», καταγγέλλουν ΝΔ και νεολαία ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο Καλογήρου

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 12 Μαρτίου 2019, 20:26
Νέος Ποινικός Κώδικας: «Ευνοείται η Χρυσή Αυγή», καταγγέλλουν ΝΔ και νεολαία ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο Καλογήρου
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλή επίθεση κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης από την αξιωματική αντιπολίτευση και τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έχουν προκαλέσει μια σειρά από άρθρα του νέου σχεδίου νόμου του Ποινικού Κώδικα που έχουν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση. Η πρόταση για μείωση ποινών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συγκεντρώνει τα σφοδρά πυρά, τόσο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογήρου επέλεξε να απαντήσει δημοσίως μόνο στη ΝΔ, κατηγορώντας την για «απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων».

Πυρά της ΝΔ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από το άρθρο του Π.Κ. για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στρέφει τα πυρά του κατά του υπουργείου και για την πρόταση να μειωθούν οι ποινές για όσους συλλαμβάνονται για κατασκευή και κατοχή βομβών μολότοφ.

«Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει:

«Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

Απάντηση Καλογήρου

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνει ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των Κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων» και συνεχίζει:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, αναφέρει ότι «είναι επίσης γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής» και καταλήγει ότι «η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

Αλλά και φίλια πυρά

Ωστόσο η πρόταση της κυβέρνησης συγκεντρώνει και… φίλια πυρά. Και αυτό γιατί αντέδρασε έντονα η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έβαλε όμως στο στόχαστρό της και την πρόταση για το νέο ορισμό του βιασμού.

Συγκεκριμένα, η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, κάνει λόγο για «προβληματικές διατάξεις» και προειδοποιεί ότι, από τη μείωση των ποινών για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ευνοούνται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Επιπρόσθετα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως οι προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που «δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

«Ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής». 

Αναφορικά, δε, με το Άρθρο 336 Π.Κ, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. Ειδικότερα, η Κίνηση καταγγέλλει ότι η τροποποίηση του άρθρου 87 του Π.Κ. για την εγκληματική οργάνωση, «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της» σημειώνοντας μάλιστα ότι «αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους».

Η κίνηση επισημαίνει μάλιστα ότι η προτεινόμενη τροποποίηση καμία σχέση δεν έχει με δικαιωματικές ευαισθησίες κατά του πλαισίου των τρομονόμων, το οποίο μάλιστα στη διάταξη του άρθρου 187Α ενισχύεται σκανδαλωδώς, όπως σημειώνει και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει να την κατηγορήσει για «ποινικό λαϊκισμό».