ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αλλαγή του άρθρου 32 για την εκλογή ΠτΔ που καίει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 14:56
Η αλλαγή του άρθρου 32 για την εκλογή ΠτΔ που καίει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ευρωεκλογές - δημοψήφισμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στην ΚΟ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, στη δεύτερη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, θα ψηφίσει το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Έτσι, έβαλε τέλος στο σενάριο κάποιοι βουλευτές του να μην το ψηφίσουν για να μην υπάρξει η πλειοψηφία των «180» που θα άνοιγε το δρόμο στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να εγκρίνει το περιεχόμενο του με «151» ψήφους.

Δεν έχει μόνο θεσμική διάσταση αυτή η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.
Εάν δεν το ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ένα μήνυμα ότι υπάρχουν σκέψεις στην Κουμουνδούρου να κρατήσει πάνω στο τραπέζι το χαρτί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020 για να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έριξε εκείνη του Σαμαρά το 2014, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Πειραιώς. Οι επόμενες εκλογές θα γίνονταν με απλή αναλογική και η ΝΔ ακόμη και αν ήταν πρώτο κόμμα, θα χρειαζόταν δύο και τρία κόμματα για να κάνει κυβέρνηση ή θα υπήρχε ανάγκη ακόμη και για οικουμενική, με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, όπως διαφαίνεται και το επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της ΚΟ, θα συγκέντρωνε τη γενική κατακραυγή εάν σε 3-4 μήνες μετά τις εκλογές, θα επιδίωκε νέα προσφυγή στις κάλπες, κρατώντας σε ομηρία όχι μόνο την όποια κυβέρνηση προκύψει, αλλά την ίδια τη χώρα καταδικάζοντάς την σε πολιτική αστάθεια. Αν γίνονταν οι εθνικές εκλογές τώρα, θα μεσολαβούσε περίπου ένας χρόνος οπότε η απόπειρα της «δεξιάς παρένθεσης» δεν θα ήταν τόσο προκλητική, σύμφωνα με τους υποστηριχτές του σεναρίου.

Ο πρωθυπουργός έπαιξε και συνεχίζει να παίζει τα ρέστα του μήπως και μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις που είναι σε αποδρομή δεν του βγαίνει τίποτα όπως προσδοκούσε. Γι' αυτό και φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα για εκλογές τον Μάιο όπως έχασε και την ευκαιρία ενός εκλογικού αιφνιδιασμού τον Απρίλιο που επίσης συζητούσαν στελέχη.

Με την ψήφιση του άρθρου 32, το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης "καίγεται". Αν η ΝΔ βγει αυτοδύναμη έστω με 151 ψήφους, από τις πρώτες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής αναθεώρησης μέσα στους πρώτους μήνες και να περάσει τη δική του θέση που είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με 151 ψήφους, εάν αποτύχουν οι προηγούμενες προσπάθειες για μεγαλύτερες πλειοψηφίες («200» και «180»). Η πλειοψηφία των «151» θα διευκόλυνε μια κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Πειραιώς, ώστε να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και κεντροαριστερό, εάν είναι να αποφευχθούν οι εκλογές, χωρίς να χρειάζονται 180 ψήφοι.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο καταργώντας την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε θέσεις μάχης

Η πόλωση θα φτάσει στα άκρα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που βγήκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και είδαν το φως της δημοσιότητας, κάλεσε τους βουλευτές να μην αφήσουν τους αντιπάλους να τους διαλύσουν και να υποστούν συντριβή. Επίσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στις ευρωεκλογές «θα αποκαλυφθεί η απάτη του», εννοώντας τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι οι ευρωεκλογές μετατρέπονται σε δημοψήφισμα εθνικής κάλπης, «για να στείλουμε σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση ένα μήνυμα: Τελειώσατε, ήρθε η ώρα να φύγετε. Γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της εκλογικής μάχης» όπως τόνισε.