ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» στη Βουλή για την Αναθεώρηση - Μητσοτάκης: «Ολέθριες οι προτάσεις σας» - Τσίπρας: «Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα»

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 20:56
«Μάχη» στη Βουλή για την Αναθεώρηση - Μητσοτάκης: «Ολέθριες οι προτάσεις σας» - Τσίπρας: «Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα»
Facebook Twitter Whatsapp

 Προεκλογικά χαρακτηριστικά είχε η διαμάχη των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Εκατέρωθεν βολές για την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και καταγγελία Τσίπρα ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί, ουσιαστικά, την μη παραγραφή της δωροδοκίας υπουργών

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών για υπονομεύσεις, καιροσκοπισμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να βρίσκεται στο επίκεντρο, κύλησε η «μάχη» Τσίπρα -Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και οι δύο αρχηγοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ψηφοφορία θα εξασφαλίσει τετραετία στην επόμενη κυβέρνηση. 

Τσίπρας: «Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα - Ψηφίζουμε το άρθρο 32»

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η πρότασή της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε διορισμένο τοποτηρητή, ενώ επανέλαβε όσα είπε χτες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το Άρθρο 32, που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου από την κύρηξη πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα εξασφαλίσει έναν ομαλό κυβερνητικό κύκλο τετραετίας. «Προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Άρθρο 32.

Αναφερόμενος στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα, στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος».

Επιφυλακτικός ο Μητσοτάκης: «Δεν φαντάζομαι μέχρι τη ψηφοφορία να αλλάξετε γνώμη

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «από τη στιγμή που το 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο πρόεδρος να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πραγματικά ότι δεν θέλει η εκλογή ΠτΔ να γίνεται μοχλός για πρόκληση εθνικών εκλογών όπως κάνατε εσείς το '14 θα κάνει φαντάζομαι το απλό, θα υπερψηφίσει το 32 και δεν φαντάζομαι μέχρι τη ψηφοφορία να αλλάξετε γνώμη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που δεν διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε ολέθριες. Όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε η χώρα να μην αποκτήσει ποτέ σταθερή κυβέρνηση, η ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή ΠτΔ, δημοψηφίσματα με υπογραφές ακόμα και μέσω Διαδικτύου και αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να εισφέρει για σημαντικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, για μια ανοιχτή παιδεία, για μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, για μια αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για μια σταθερή φορολογία, για το πώς το Σύνταγμα μπορεί να κάνει πιο ελκυστικό το επενδυτιοπεριβάλλον στη χώρα, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120 και κατάργηση 8 διατάξεων και σημείωσε πως «για την ιστορία πια διότι οι προτάσεις που έθεσε η ΝΔ σε ψηφοφορία δεν θα τεθούν σήμερα ξανά καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό».

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τα υπόλοιπα Άρθρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από ολέθριες προτάσεις. Όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε η χώρα να μην αποκτήσει ποτέ σταθερή κυβέρνηση, η ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή ΠτΔ, δημοψηφίσματα με υπογραφές ακόμα και μέσω Διαδικτύου και αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να εισφέρει για σημαντικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, για μια ανοιχτή παιδεία, για μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, για μια αποτελεσαμτική τοπική αυτοδιοίκηση, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για μια σταθερή φορολογία, για το πώς το Σύνταγμα μπορεί να κάνει πιο ελκυστικό το επενδυτιοπεριβάλλον στη χώρα, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα άλλα άρθρα, τονίζοντας: «Με την κατάργηση της κατάπτυστης διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών, με την θεσμοθέτηση των θητειών των βουλευτών και τον περιορισμό της ασυλίας τους, αποκλειστικά σε αδικήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, να καταπολεμήσουμε στον πυρήνα τους το πελατειακό κράτος και την οικογενειοκρατία. Με την πρόταση μας, τέλος, για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου κάνουμε ένα υπερώριμο και αναγκαίο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων της εκκλησίας με το κράτος».

Ειδική αναφορά Τσίπρα στη «μεθόδευση της ΝΔ» για την μη παραγραφή του παραπτώματος της δωροδοκίας υπουργών

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απέσυρε κρυφά ψήφους από ερμηνευτική άρθρου 86 για να μην πάρει 180 και να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με απλή πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή. Είπε χαρακτηριστικά: 

«Η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται». 

Όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

Βεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκαν σίγουροι για τη νίκη των κομμάτων τους στις επόμενες εκλογές. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουν», είπε ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του, ενώ λίγο νωρίτερα είχε κάνει άλλη μία αναφορά περί επικείμενης νίκης λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Σας διαβεβαιώνω, δεν θα κερδίσετε τις εκλογές για να ακυρώσετε και να διαστρεβλώσετε τη μεταρρύθμιση».

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκη υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν τον Αλέξη Τσίπρα, όποτε και αν γίνουν εκλογές: «Η χώρα θα προχωρήσει χωρίς τον κ. Τσίπρα. Από κάθε κάλπη είτε είναι 3 είτε 4 την Κυριακή 26 Μαϊου η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη. Θα στείλουν δύο μηνύματα: Αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Έλληνες και έκανε την ζωή τους χειρότερη και θα στείλουν και ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα». Επιπλέον, τόνισε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα και εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που θα προτείνει η παρούσα.