ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση ΝΔ στις καταγγελίες Τσίπρα: Δεν αποσύραμε κανέναν βουλευτή μας στο άρθρο για τη δωροδοκία

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 18:18
Απάντηση ΝΔ στις καταγγελίες Τσίπρα: Δεν αποσύραμε κανέναν βουλευτή μας στο άρθρο για τη δωροδοκία
Facebook Twitter Whatsapp

Σχόλιο της Πειραιώς για τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι δήθεν η ΝΔ απέσυρε κρυφίως βουλευτές της για να μην ψηφίσει διάταξη που αφορά την αναδρομική ισχύ ελέγχου της δωροδοκίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται». 

Μάλιστα, στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του.

Για νομικά ανυπόστατη πρόταση για δήθεν αναδρομική ισχύ, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία στην απάντησή της, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για άγνοια ή ηθελημένη παραπλάνηση, καθώς, όπως τονίζει, «είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος».

Αναλυτικά, το σχόλιο της ΝΔ:

«Ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει ιδέα τι λέει, είτε το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη. Η ΝΔ δεν απέσυρε κανέναν βουλευτή της. Ψήφισε σύσσωμη την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως άλλωστε πρώτος είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006, όταν ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα. Ολοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αυτήν την αλλαγή, όπως και κανένας δεν ψήφισε μια ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου» αναφέρει στο σχόλιο της η Πειραιώς.
«Ο λόγος που η ΝΔ δεν ψήφισε την ανούσια αυτή πρόταση είναι απλός. Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις. Επομένως ακόμη και αν περνούσε η πρόταση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό ούτε πόσο μάλλον ευρωπαϊκό. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν απλά είπε σήμερα για μια ακόμη φορά εν γνώσει του ψέματα χωρίς βέβαια να τον ενδιαφέρει ότι ευτελίζει τη συζήτηση για μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.