ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Ο Τσίπρας πάει στα Σκόπια, αλλά τα κρασιά της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν ήδη πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού»

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαρτίου 2019, 14:13
ΝΔ: «Ο Τσίπρας πάει στα Σκόπια, αλλά τα κρασιά της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν ήδη πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού»
Facebook Twitter Whatsapp

Τα προβλήματα που δημιουργεί στις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονικό» η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και τις απόψεις του συγγραφέα της «Λιτής αφθονίας», Σερζ Λατούς, υπέρ της δραχμής, κυριάρχησαν στο σημερινό μπρίφινγκ που έκανε στους δημοσιογράφους η Μαρία Σπυράκη. 

«Ο Λατούς εκθέτει τον Τσίπρα» 

Τα απόνερα της «ολιγαρκούς αφθονίας» καλά κρατούν. Μετά την προσωπική σύσταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να διαβάσει τον Σερζ Λατούς και να εμπλουτίσει λίγο τις γνώσεις του» έπειτα την επίκριση του προέδρου της ΝΔ ότι ο Πρωθυπουργός «επιφυλάσσει το ολιγαρκής για τους Έλληνες και το αφθονία για τον ίδιο και την παρέα του», η Μαρία Σπυράκη επανέρχεται στο θέμα, θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του Γάλλου οικονομολόγου για την Ελλάδα. «Ο μόνος δρόμος για μία χώρα είναι η αυτόνομη νομισματική πολιτική. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ξαναγυρίσει στη δραχμή» έγραφε ο κ. Λατούς, όπως διάβασε από συγκεκριμένο απόσπασμα βιβλίου του η κυρία Σπυράκη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών έδειξε απόσπασμα συνέντευξης του Γάλλου φιλοσόφου από το 2011 στην Κρήτη TV, όπου, μεταξύ άλλων, ο κ. Λατούς τασσόταν κατά του ευρώ, προέτρεπε την Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ, ενώ επιχειρηματολογούσε υπέρ της αυτονομίας της Κρήτης, λέγοντας ότι «οι Κρητικοί μπορούν να διεκδικήσουν ένα τοπικό νόμισμα». Στην ίδια συνέντευξη ο οικονομολόγος προέβλεπε ότι οι μέρες του ευρώ είναι μετρημένες, λέγοντας πως «είναι ένα σύστημα καταδικασμένο μέσα στους επόμενους μήνες». 

«Ο κ.Τσίπρας, αφού απέτυχε να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη, ανακάλυψε την ολιγαρκή αφθονία. Θέλουμε μια Ελλάδα με πολίτες που αρκούνται στα λίγα, ή μία Ελλάδα που θα παράγει για να έχουν εισόδημα όλοι;» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος των Πρεσπών»

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια τον Απρίλιο, η κυρία Σπυράκη προχώρησε σε συγκεκριμένη καταγγελία, ενώ ήταν ενδεικτική και η αναφορά τις στα μακεδονικά κρασιά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σε πρόσφατη διεθνή έκθεση. «Η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια θα περιλαμβάνει και επιχειρηματίες. Τα κρασιά όμως της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν ήδη πρακτικές αθέμιτες ανταγωνισμού όπως φάνηκε και σε πρόσφατη εμπορική έκθεσης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της συμφωνίας» είπε, με αφορμή τη διεθνή έκθεση Prowein, όπου η γειτονική χώρα μετείχε σε περίπτερο με την ονομασία «Κρασιά της Μακεδονίας».

«Υπάρχει ήδη απόρριψη από την Κίνα ελληνικής εταιρείας για χρήση του όρου “Μακεδονικός” με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της γειτονικής ώρας. Το αίτημα έχει ημερομηνία την 23/2/2019», τόνισε η κυρία Σπυράκη.

Για την υποψηφιότητα Αυτιά

Ερωτώμενη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η Μαρία Σπυράκη απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι «Εχουμε κρατήσει οχτώ θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Είναι θέμα του κ.Μητσοτάκη. Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία».

Περί ευρωεκλογών

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το όριο που θέτει η ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η κυρία Σπυράκη είπε: «Οι Ελληνες θα αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κάλπες. Οι μέρες αυτές της κυβέρνησης βρίσκονται στο τέλος τους».

Δημοσίευμα για Πετσίτη

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδα «Βήμα», σύμφωνα με το οποίο ο Μανώλης Πετσίτης εμφανιζόταν ως απεσταλμένος του  Μαξίμου η κυρία Σπυράκη επεσήμανε ότι η ΝΔ περιμένει από την δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνα για το θέμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς έκθετη.