ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εμβληματοποίηση του Ελληνικού από τον Μητσοτάκη και η δήλωση Πέτσα στο newpost.gr

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2019, 08:36
Η εμβληματοποίηση του Ελληνικού από τον Μητσοτάκη και η δήλωση Πέτσα στο newpost.gr
Facebook Twitter Whatsapp

 «Η επένδυση στο Ελληνικό καρκινοβατεί 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης που ακόμη και τώρα, κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, ροκανίζοντας τον πολιτικό χρόνο, "κλείνοντας το μάτι" στο εκλογικό της ακροατήριο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, δεν έχουν καμία σημασία, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας λέει δημόσια αυτά που πρέπει να πει. Στο γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο πιστεύουν ότι το δίλημμα του κ. Τσίπρα είναι απλό: αν τελικά εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία του μέχρι τον Οκτώβριο, κερδίζει άλλους πέντε μήνες στην εξουσία, με ό,τι αυτό σημαίνει σε όλα τα επίπεδα.

Από την άλλη, αν δεν κάνει ταυτόχρονες εκλογές, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με μια εμφατική ήττα στις ευρωεκλογές, η οποία θα είναι προάγγελος μιας ακόμη μεγαλύτερης ήττας στις εθνικές εκλογές, όπως συνέβη και το 2009 και το 2014, όταν οι ευρωεκλογές προηγήθηκαν λίγους μήνες των εθνικών εκλογών, με τη διαφορά στη συνέχεια να (υπέρ)διπλασιάζεται.

Αν μάλιστα υπάρξει συντριβή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους περισσότερους από τους υποψηφίους της Κουμουνδούρου να μην περνούν καν στο δεύτερο γύρο, τότε η αρνητική πολιτική δυναμική που θα δημιουργηθεί για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, θα είναι μεγαλύτερη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, οι πέντε παραπάνω μήνες θα έχουν τόσο βαρύ πολιτικό κόστος, που η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τεράστια.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr, δεν αγωνιά για το χρόνο των εκλογών, αλλά επικεντρώνει το σχεδιασμό του στο πως θα εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των πολιτών για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, καθώς δεν θέλει να στηριχθεί στην αρνητική ψήφο που θα εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλειδί στη στρατηγική αυτή είναι η οικονομία, όπου ο κ. Μητσοτάκης στήνει το δίπολο «ανάπτυξη (ΝΔ) – αποανάπτυξη (ΣΥΡΙΖΑ)», με στόχο να γίνει τελείως διακριτό από τους πολίτες.

Η επιλογή αυτή έγινε με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης, τα οποία δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα θα αντιδράσει την ημέρα των εκλογών ανάλογα με την «τσέπη» του. Για το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει επιπτώσεις σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα.

Η γαλάζια task force

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός αφού απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης στη χώρα, ανακάλυψε τώρα τις θεωρίες περί «λιτής αφθονίας» και τον οικονομοφιλόσοφο Λατούς, του οποίου οι προβλέψεις (ακόμη και για εξαφάνιση του ευρώ) έχουν αποδειχθεί κυριολεκτικα εκτός τόπου και χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό,όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μια task force εντός της ΝΔ, που θα τρέξει αμέσως μετά τις εκλογές μια λίστα από επενδύσεις, η οποία έχει καταρτιστεί ήδη.

Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια, που θεωρούνται ως «Game Changers» για την ελληνική οικονομία, καθώς θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα φέρουν έσοδα σε κράτος και ιδιώτες. Το πρώτο από αυτά, είναι το Ελληνικό το οποίο επισκέφθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να προχωρήσει στην εμβληματοποίησή του, καθώς το θεωρεί ως την αφετηρία του επενδυτικού τσουνάμι που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα.

Και αυτό γιατί, πρόκειται για μια επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ, που μπορεί να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το Μάρτιο, ο αρμόδιος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, υποσχόταν ότι «οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό τον Οκτώβριο», ενώ προχθές είπε ότι «θα μπουν στο Ελληνικό μετά τα τέλη Απριλίου».

Ωστόσο, όπως σημείωναν από τη ΝΔ, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για επιτάχυνση του έργου, πολλά από τα κομβικά βήματα για να ξεκινήσει, δεν έχουν ολοκληρωθεί, με κυριότερα τη διαδικασία για την έκδοση άδειας καζίνο, και τις πολεοδομικές άδειες, που θα λάβουν τη μορφή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ). «Η επένδυση στο Ελληνικό καρκινοβατεί 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης που ακόμη και τώρα, κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, ροκανίζοντας τον πολιτικό χρόνο, "κλείνοντας το μάτι" στο εκλογικό της ακροατήριο», δηλώνει στο newpost.gr, ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας.

«Έτσι, οι δηλώσεις ότι «μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό», αντί να εμπνέουν εξαφανίζουν την εμπιστοσύνη η οποία για να αποκατασταθεί χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με τη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα εκδώσει τις ΚΥΑ που εκκρεμούν, ώστε να προχωρήσει το εμβληματικό αυτό έργο», προσθέτει στην ιστοσελίδα μας, ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης.

Τον κ. Μητσοτάκη ξενάγησε χθες στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενημερώνοντάς τον για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση της επένδυσης, οδήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, πρόσωπο, όχι τυχαίο. Ο κ. Κωνσταντάτος που είναι και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού, στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε δήμαρχος ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη της ΝΔ, αφού έφυγε από το ΠΑΣΟΚ το 2010, καταθέτοντας την κομματική του ταυτότητα.

Το προφίλ του κ. Κωνσταντάτου, είναι αντιπροσωπευτικό των υποψηφίων που έχουν αποφύγει τις κομματικές ταυτίσεις προκειμένου να λειτουργήσουν υπερκομματικά για τους δήμους τους και τους οποίους στηρίζει έμμεσα η ΝΔ σε όλη τη χώρα για τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν έχει δώσει επίσημα χρίσματα.