Τριμερής: Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα

Δημοσίευση / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2019, 08:17
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι Νετανιάχου, Τσίπρας, Αναστασιάδης και Πομπέο

Μήνυμα στήριξης στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ, η Κύπρος και Ελλάδα είναι εταίροι μας στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης κατά την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες – Αλέξης Τσίπρας, Μπένζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης- και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας, πως «θα υπερασπιστούν» Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο από τις «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή»:

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Pompeo υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστεί τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, υπογράμμισε τη θέση ότι «γέφυρα συνεργασία και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια»

Οι δηλώσεις

Νωρίτερα, κατά τις δηλώσεις πριν την τριμερή, ο Πομπέο αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράν, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αυξήσουν την πίεση στον Ιράν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.

«Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Πιστεύουμε πως όταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες πάντα υπάρχει μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», σχολίασε μεταξύ άλλων. 

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγνκτον στις 25 και 26 Μαρτίου. Οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν στην τεταμένη προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της οποίας βρίσκεται το Ισραήλ στη σκιά των καταγγελιών που του έχουν απαγγελθεί για συμμετοχή σε υπόθεση διαφθόρας. Ωστόσο, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιδιώξει να επικεντρώσει την προσοχή του στην εξωτερική πολιτική και στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Μπένζαμιν Νετανιάχου για την διοργάνωση της Συνόδου και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Πομπέο, η οποία «δίνει προστιθέμενη αξία», στην τριμερή.

 

 

Στο επίκεντρο των επαφών ενόψει τριμερούς συνάντησης βρίσκονται τα θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, επί τάπητος θα τεθεί και η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. Η συμμετοχή του Πομπέο στη σύνοδο δείχνει πως το πρότζεκτ, ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. Όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες πρόκειται για μια «συμμαχία τριών δημοκρατικών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο». Είναι η μοναδική δυνατή συμμαχία σε μια περιοχή γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν. Φυσικά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη αποτελεί αφορμή εντάσεων ανάμεσα στα δύο τμήματα.

 

 

Ο στρατηγικός άξονας Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από τότε που οι σχέσεις της Τουρκίας με  το Ισραήλ χειροτέρευσαν. Η Οντέτ Εράν από το Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια στο Τελ Αβίβ αναφέρει κυρίως δύο λόγους για τις στενές σχέσεις των τριών χωρών: «Το ένα στοιχείο είναι να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και το άλλο είναι οι προοπτικές για μια οικονομική συνεργασία».