ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάσος Ηλιόπουλος: Πλούσιος δήμος, με φτωχή διαχείριση, η Αθήνα

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2019, 16:49
Νάσος Ηλιόπουλος: Πλούσιος δήμος, με φτωχή διαχείριση, η Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Με ποιο τρόπο στοχεύει στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του Δήμου της Αθήνας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Euro2day.gr και χαρακτήρισε πλούσιο δήμο με φτωχή διαχείριση την Αθήνα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ανέλυσε, μεταξύ άλλων, με ποιο τρόπο στοχεύει στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του Δήμου της Αθήνας, ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες της «Ανοιχτής Πόλης» για την πόλη, ενώ εκτίμησε ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και οι έξυπνες εφαρμογές έχουν ανταποδοτική σημασία τόσο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου (ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και ψηφιακή υπογραφή), όσο και την εξυπηρέτηση της πόλης.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι συνολικά «η Αθήνα βρίσκεται πολύ πίσω σε απαραίτητες υποδομές», αναφέροντας το ηλεκτρολογικό δίκτυο και το δίκτυο φωτισμού, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. και θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκτιμά ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και οι έξυπνες εφαρμογές έχουν ανταποδοτική σημασία τόσο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου (ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και ψηφιακή υπογραφή), όσο και την εξυπηρέτηση της πόλης. Αναφέρει χαρακτηριστικά εφαρμογές για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, των ελεύθερων χώρων και πρασίνου, αλλά και τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες.

Θεωρεί πως αντιστοιχεί στον πρώτο Δήμο της χώρας να έχει ρόλο και να υποστηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα. Εκτιμά ότι ο Δήμος έχει εργαλεία ώστε να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. «Από κίνητρα μέσω των δημοτικών τελών έως το πώς χρησιμοποιούμε ακίνητα για να στεγάσουμε clusters νεοφυούς επιχειρηματικότητας ή συνεργατικές επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στην Αθήνα τονίζει πως πρέπει να μπουν κανόνες, ώστε αφενός να μην υφίσταται ασύμμετρος και αθέμιτος ανταγωνισμός προς την παραδοσιακή τουριστική αγορά, αλλά και για να μην αλλοιωθεί η πόλη. Αναγνωρίζει πως η δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έδωσε πρόσθετο εισόδημα σε μικροϊδιοκτήτες και πως ζωντάνεψε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Στον αντίποδα ωστόσο θεωρεί πως η μαζική ενεργοποίηση επενδυτών θα οδηγήσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης και θα βλάψει το τουριστικό προϊόν της. «Ανήκω στη γενιά που πλέον δεν μπορεί να νοικιάσει στο κέντρο της πόλης που μεγάλωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά και θυμίζει ότι η «Ανοικτή Πόλη» έθιξε πρώτη το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Προτείνει δε τον κλιμακωτό περιορισμό των μισθώσεων ανά περιοχές της πόλης.

Τέλος, αναφέρει πως βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη»είναι η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, αλλά και η προστασία και δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Αθήνα, η οποία χαρακτηριστικά σημειώνει ότι με βάση τα διεθνή δεδομένα, «σήμερα είναι μη βιώσιμη πόλη».