ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη, Αυτιάς, Αμυράς και... ποσόστωση, στο δύσκολο σταυρόλεξο της ευρωβουλής

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2019, 07:18
Σπυράκη, Αυτιάς, Αμυράς και... ποσόστωση, στο δύσκολο σταυρόλεξο της ευρωβουλής
Facebook Twitter Whatsapp

Το δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη για τα τελευταία ονόματα που θα συμπληρώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιμέτωπος με διλήμματα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ όσον αφορά στα μηνύματα που θέλει να στείλει με την τελευταία ομάδα ονομάτων που θα συμπληρώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς και η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είναι δύο πρόσωπα κλειδιά που μονοπωλούν τις συζητήσεις στο κομματικό στρατόπεδο τα τελευταία 24ωρα.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά ενώ είχε διαψευστεί από την κ.Σπυράκη στο μπρίφινγκ της 11ης Φεβρουαρίου, αναθερμάνθηκε πρόσφατα χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» ακόμη. Ο δημοσιογράφος συνεχίζει τις περιοδείες και τη συμμετοχή του σε κομματικές και άλλες εκδηλώσεις (συζητήσεις για το ασφαλιστικό κλπ) όπου τον προσκαλούν. Θα ακολουθήσει η Μακεδονία. Ο Γ. Αυτιάς εν εμφανίζεται με την ιδιότητα του υποψήφιου για την ευρωβουλή. Ήταν όμως χαρακτηριστική η παρουσία του στα κούλουμα, όπου τον προσκάλεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ Γιώργος Πατούλης. «Γερά γερά ψηφίζουμε Αυτιά» φώναζε από μικροφώνου ο Πατούλης, δίνοντας διπλό νόημα στο μήνυμα του για την «ψήφο» αφενός στην εκπομπή του δημοσιογράφου στον Σκάι, αφετέρου στο ενδεχόμενο να κατεβεί στην ευρωβουλή. Ο Αυτιάς απάντησε «ούι ούι ούι με τον Πατούλη» και αποθεώθηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε πολλές συναντήσεις με κορυφαίους της ΝΔ, που του εκδήλωσαν την στήριξη τους. Χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δίκαιο, άξιο και ειλικρινή» και αναμένει τις τελικές αποφάσεις του.

Αρκετά στελέχη θεωρούν ότι εάν κατεβεί, θα φέρει ψήφους από την μεγάλη πληθυσμιακή κατηγορία των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων που είναι η συντριπτική πλειονότητα των τηλεθεατών του. Εκείνοι που εκφράζουν ενστάσεις επισημαίνουν ότι θα φέρει αλλά και θα διώξει κεντρώους και φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα ζυγίσει όλα προφανώς.

Η Σπυράκη

Η νέα εξέλιξη στην ονοματολογία της ευρωβουλής είναι το σενάριο για μια νέα υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έκλεισε το πολιτικό της γραφείο στην Αθήνα και άνοιξε στη Θεσσαλονίκη διότι θα κατέβαινε στις εθνικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης όπως η ίδια άφηνε να εννοηθεί και ήταν ευρέως γνωστό και στην πόλη.

Το ενδεχόμενο αλλαγής σχεδίων κατά κάποιους συνδέεται με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο να έχει βάλει υποψηφιότητα για Επίτροπος, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εθνικές εκλογές, αν και για την συγκεκριμένη θέση ακούγεται και το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επειδή είναι πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικούσε θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή. Οι επικριτές της Μαρίας Σπυράκη υποστηρίζουν ότι τα βρήκε σκούρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς αμετακίνητος στην πρώτη θέση παραμένει ο Κώστας Γκιουλέκας, και γι αυτό ενδιαφέρεται ξανά για την ευρωβουλή όπου αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Προσφάτως βραβεύτηκε ως η καλύτερη ευρωβουλευτής.

Εφόσον κατεβεί στην ευρωβουλή, πάντως, θα πρέπει να εγκαταλείψει την θέση της εκπροσώπου. Τα ονόματα που συζητούνται για την αντικατάσταση της είναι της αν. εκπροσώπου Σοφίας Ζαχαράκη εάν δεν κατεβεί και εκείνη με το ευρωψηφοδέλτιο και του αν. εκπροσώπου Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Μεταξύ των νέων υποψηφιοτήτων, παίζει το όνομα της δημοσιογράφου του «Σκάι» Ελένης Βαρβιτσιώτη, της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα κ.α. Έντονα ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη.

Αλαλούμ με Μάρκου

Σύγχυση υπάρχει με την προερχόμενη από το Ποτάμι βουλευτή Κατερίνα Μάρκου η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΝΔ ως υποψήφια για την ευρωβουλή. Τώρα το ξανασκέφτεται και μπορεί να μην κατεβεί. Δεν έκανε δήλωση όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ότι δεν θα κάνει χρήση της «τροπολογίας Κουντουρά» όπως την χαρακτηρίζει η ΝΔ και δεν θα παραιτηθεί από βουλευτής πριν την επίσημη ανακήρυξη του συνδυασμού για την ευρωβουλή. Οι ανακοινώσεις και οι ξε-ανακοινώσεις πάντως δεν περιποιούν τιμή ούτε στην κ. Μάρκου ούτε στην Πειραιώς.

Με την ποσόστωση 40% που πέρασε και για την ευρωβουλή, στους τελευταίους οχτώ υποψήφιους που απομένουν να ανακοινωθούν οι έξι πρέπει να είναι γυναίκες. Αν δεν κατεβεί η Μάρκου, που δεν εόναι το πλέον πιθανό σενάριο, ο αριθμός των γυναικών που θα πρέπει να ανακοινωθούν, τελικά, αυξάνεται στις εφτά.

Ο Αμυράς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα κατεβεί για την ευρωβουλή. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε κατεβεί με τη ΝΔ και βγήκε 7ος (2ος επιλαχών).

Οι τελικές αποφάσεις είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη και κανένας από τους συνεργάτες του δεν στοιχηματίζει ποιους θα βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο και ποιους όχι.

Τα ονόματα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ για την Ευρωβουλή είναι τα εξής:

1. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην πρόεδρος της ΝΔ – επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου.

2. Ελίζα Βόζενμπεργκ, νυν ευρωβουλευτής.

3. Θοδωρής Ζαγοράκης, νυν ευρωβουλευτής.

4. Μανώλης Κεφαλογιάννης, νυν ευρωβουλευτής.

5. Γιώργος Κύρτσος, νυν ευρωβουλευτής

6. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, νυν βουλευτής.

7. Κατερίνα Μάρκου, νυν βουλευτής.

8. Μανώλης Μαυρομάτης, πρώην ευρωβουλευτής

9. Νίκη Τζαβέλλα πρώην ευρωβουλευτής.

10. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος - επιμελητής Β' στο Αττικό Νοσοκομείο.

11. Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

12. Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη.

13. Παύλος Eλευθεριάδης, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης.

14. Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν.

15. Μιχαήλ Μασουράκης, Οικονομολόγος στο ΔΝΤ, στο ΣΟΕ και στον ΣΕΒ.

16. Δημήτρης Μελάς, ειδικός στα αγροτοκτηνοτροφικά, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

17. Γιάννης Πάϊδας, συνδικαλιστής , πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

18. Κώστας Δέρβος, μηχανικός, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

19. Νίκος Δούκας, διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών στον αγροτικό τομέα.

20. Θοδωρής Καλαμπόκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκό Think Tank 89 Initiative.

21. Λευτέρης Βαρουξής, πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας.

22. Ελισάβετ Κυρίτση, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

23. Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη, διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

24. Ελένη Παναγιωταρέα, πολιτικός επιστήμων-οικονομολόγος, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

25. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, με εμπειρία στην Ε.Ε. στο μεταναστευτικό.

26. Γιάννης Ανδρουλάκης, δικηγόρος.

27. Τόνια Αράχωβα, φιλόλογος και στέλεχος του Μητρώου.

28. Άγης Βερούτης, επιχειρηματίας.

29. Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

30. Βασίλης Μιχαλολιάκος, πρώην δήμαρχος και υφυπουργός.

31. Πέγκυ Σταθακοπούλου, ηθοποιός.

32. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, οινοπαραγωγός.

33. Άκης Τσελέντης, σεισμολόγος.

34. Γιώργος Ξηραδάκης, διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants.